Președintele SUA este foarte interesat de creșterea prezenței militare americane în România, a declarat Klaus Iohannis după întâlnirea, la Washington, cu Donald Trump.

În cadrul declarației de presă care a urmat convorbirilor de la Casa Albă, Klaus Iohannis a afirmat că președintele Donald Trump este foarte interesat de creșterea numărului de militari americani în România. Ulterior înțelegerilor dintre cei doi șefi de stat, discuții tehnice extinse vor avea loc cu secretarul american al Apărării, a mai explicat președintele României.

Am avut astăzi o întâlnire excelentă, la Casa Albă, cu Președintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump, la un pic peste doi ani de la ultima noastră întâlnire bilaterală care a avut loc tot aici, la Casa Albă”, a declarat Klaus Iohannis în deschiderea declarației de presă.

Răspunzând jurnaliștilor, în legătură cu întărirea efectivului militar american în România, președintele Klaus Iohannis a detaliat: ”Da, am discutat această chestiune. Am adus-o în discuție și am arătat disponibilitatea României de a găzdui contingente mai mari americane și Președintele Trump a fost foarte deschis. Iar cu Secretarul Apărării (…) vom continua discuția, foarte aplicată, și mult mai tehnică, pentru a vedea foarte concret unde se poate realiza așa ceva, fiindcă nu avem nevoie doar așa, generic, de o mărire a numărului, ci vrem să avem mai mulți militari, de exemplu, în Brigada Multinațională, în Comandamentul Regional pe care dorim să-l creăm, în Poliția Aeriană și multe alte lucruri foarte concrete pe care, cu siguranță, le voi discuta cu proxima ocazie.

Jurnalist: A fost și un răspuns din partea Președintelui Trump?

Președintele Klaus Iohannis: Este foarte interesat și tema va fi urmărită în continuare de Secretarul Apărării și aprofundată.

Am discutat cu președintele Trump în mod pragmatic și deschis despre căile de aprofundare și extindere a Parteneriatului strategic”, a mai declarat președintele Iohannis, care a explicat că, personal, va continua să fie implicat total în dezvoltarea acestuia.

Klaus Iohannis și Donald Trump au adoptat o declarație comună.

Declarația este un document foarte important pentru progresul Parteneriatului strategic dintre România și SUA. Este esențială dezvoltarea acestui parteneriat în toate domeniile sale„, a mai spus președintele.

Am discutat cu Președintele Trump, în mod pragmatic și deschis, despre căile de aprofundare și extindere a Parteneriatului Strategic care, după 22 de ani de la lansarea sa, este puternic și substanțial, având un potențial deosebit pe care împreună putem să îl valorificăm în continuare”, a continuat președintele României.

Iohannis: Donald Trump a apreciat sprijinul pe care românii îl dau relației cu SUA

Am subliniat că, personal, voi continua să fiu implicat total în dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. Președintele Trump a apreciat sprijinul puternic pe care românii, într-o majoritate covârșitoare, îl dau relației cu Statele Unite ale Americii.

I-am transmis domnului președinte Trump, așa cum spuneam ultima dată când m-am aflat la Washington, că relația transatlantică este vitală pentru civilizația și valorile noastre occidentale și continui să cred cu fermitate acest lucru, mai ales acum, după ce România a încheiat cu succes Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Sunt convins că Parteneriatul nostru Strategic va continua să genereze rezultate pozitive pentru România, pentru Statele Unite ale Americii și comunitatea transatlantică în general.

Am adoptat împreună, astăzi, o declarație comună. Este prima dată când am făcut acest pas, și, în acest sens, Declarația este un document foarte important pentru progresul Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.

Este esențială dezvoltarea acestui Parteneriat în toate domeniile sale, aducând la nivelul de excelență al cooperării politico-militare și de securitate și cooperarea economică, în domeniul energiei, inclusiv cea nucleară, unde este necesară o colaborare bilaterală intensificată, dar și în alte domenii.

Klaus Iohannis a mai dezvăluit faptul că Donald Trump a exprimat o deosebită apreciere pentru că România a fost primul stat aliat care în mandatul sau a atins nivelul de 2% din PIB pentru apărare și continuă să-și respecte acest angajament.

Președintele Trump a exprimat o deosebită apreciere pentru faptul că România a fost primul stat aliat care, în mandatul său, a atins nivelul de 2% din PIB pentru apărare și continuă să își respecte acest angajament, prin achiziții strategice relevante pentru securitatea României și a NATO”.

Totodată, președintele Trump i-a mulțumit omologului român pentru prezența deosebită românească în Afganistan, unde România este al cincilea contribuitor.

Președintele l-a asigurat pe Donald Trump că România va rămâne un partener strategic și aliat de încredere al SUA.

Pot spune că a fost o nouă întâlnire foarte bună cu dl. președinte Trump într-un moment simbolic – 30 de ani de la Revoluție și 15 ani de la aderarea la NATO -, întâlnire desfășurată într-o atmosferă foarte deschisă, pozitivă, care îmi dă garanția că parteneriatul nostru strategic va continua să se dezvolte și să se aprofundeze în interesul direct al României și al românilor„, a mai precizat Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here