Șeful AEP, Constantin Mituleţu-Buică, plagiat masiv în teza de doctorat – PressOne

Constantin Mituleţu-Buică. Foto: INQUAM/Octav Ganea

Constantin-Florin Mituleţu-Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a plagiat mai bine de jumătate din teza de doctorat pe care a susţinut-o în 2016 la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (UNAP), relatează PressOne. ””Vorbim de o anumită perspectivă a plagiatului, nu din punct de vedere etic şi ştiinţific”, a fost replica lui Buică, întrebat în legătură cu teza sa de doctorat, al cărei titlu nu l-a putut spune, invocând oboseala.

Concluzia verificărilor făcute de PressOne este că cel puţin 124 de pagini din cele 211 ale tezei pe baza căreia Constantin-Florin Mituleţu-Buică a devenit doctor în Informaţii şi Securitate Naţională – reprezentând 58,76% din lucrare – sunt plagiate, 41 dintre acestea, chiar din lucrări scrise de îndrumătorul lui de doctorat, Constantin Iordache. 

În timp ce urma studiile doctorale la UNAP, Mituleţu-Buică l-a angajat în funcţia de consilier personal pe fiul îndrumătorului lui, George-Răzvan Iordache. Întrebat dacă nu i se pare în neregulă acest lucru, explicaţia dată PressOne a fost: ”Da, ştiu, tot timpul sunt lucruri ciudate, dar nu aş putea să vă spun că a fost o situaţie determinantă că era şi băiatul conducătorului meu de doctorat. Nu ar avea legătură”.Teza de doctorat a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente are titlul: „Cadrul juridic privind controlul autorităţilor cu responsabilităţi în domeniul securităţii şi apărării pentru respectarea drepturilor omului în situaţia de conflict armat şi operaţii de menţinere a păcii”.

Solicitat de PressOne să precizeze care este titlul lucrării sale, Constantin Mituleţu Buică nu l-a putut spune, limitându-se la a afirma că ”are legătură cu controlul civil democratic asupra forţelor armate”, scuzându-se că este ”prins cu nişte treburi” şi că este ”foarte obosit”, din cauza alegerilor.

Întrebat în legătură cu faptul că mai bine de jumătate din teza sa este plagiată, preşedintele AEP a replicat: ”Da, vorbim de o anumită perspectivă a plagiatului, nu din punct de vedere etic şi ştiinţific”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here