Un renumit muzeu din Germania a dezvăluit că unele din operele de artă rusă pe care le deține sunt falsuri

Un renumit muzeu din Germania, Muzeul Ludwig din Köln, care găzduieşte una dintre cele mai importante colecţii de artă avangardistă rusă din lume, a dezvăluit vineri că unele dintre lucrările pe care le are sunt falsuri, relatează dpa, preluată de Agerpres.

După o lungă perioadă în care (falsul) a fost un subiect tabu, un număr din ce în ce mai mare de muzee devin mai transparente cu privire la modul în care se ocupă de lucrările care nu sunt autentice şi fac schimb de experienţă”, au declarat curatorii într-un comunicat.

Atunci când experţii instituţiei au analizat 49 din cele 100 de picturi ruse deţinute de muzeu, aceştia au ajuns la concluzia că 22 ar fi falsuri şi 27, autentice. Demersul a fost făcut în condițiile în care muzeul deschide sâmbătă o expoziţie intitulată „Avangarda rusă la Muzeul Ludwig – Original şi Fals, Întrebări, Cercetări, Explicaţii”.

Lucrările unor artişti ai avangardei ruse au fost deseori falsificate, au explicat curatorii, adăugând că acest lucru s-a întâmplat din cauza impactului stalinismului asupra lumii artistice ruse.

Chiar şi recent, picturi din această epocă care s-au dovedit a nu fi autentice au fost prezentate în muzee”, au adăugat ei.

Muzeul Ludwig din Köln oferă publicului o colecţie de aproximativ 600 de lucrări ale unor artişti ruşi, ale căror opere datează din perioada 1905 – 1930.

Vizitatorii expoziţiei – deschisă până la 3 ianuarie – vor putea vedea tehnici folosite pentru verificarea autenticităţii lucrărilor: imagini în infraroşu şi raze X, teste ale ţesăturilor şi analiza materialelor. Expoziţia va prezenta de asemenea cum anumiţi pigmenţi ajută la verificarea picturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here