Prețul aurului, la maximul tuturor timpurilor, cel al argintului se apropie de recordul istoric

Preţul aurului a crescut la maximul tuturor timpurilor, inclusiv la Bucureşti. Gramul de aur este cotat, conform cursului anunţat de BNR, la 257,36 lei. Și argintul este în cea de-a șaptea săptămână consecutivă de creștere, ceea ce duce spre un record istoric al prețului.

Preţul aurului a crescut semnificativ luni, investitorii fiind din ce în ce mai interesaţi de metalul galben, pe fondul temerilor că extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19) va încetini ritmul redresării economiei mondiale, şi al tensiunilor geopolitice dintre SUA şi China, transmit DPA şi Reuters, preluate de Agerpres.

Creşterea infecţiilor în SUA şi în alte regiuni a afectat speranţele pentru o redresare economică rapidă şi a redus apetitul investitorilor pentru activele riscante. De asemenea, tensiunile geopolitice sprijină creşterea preţului aurului, perceput ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini.

Pe piaţa spot uncia de aur a urcat luni dimineaţa cu 1%, la nivelul record de 1.929,90 dolari, depăşind vârful atins în septembrie 2011.

De asemenea, metalul galben este sprijinit de măsurile agresive de relaxare monetară adoptate de multe bănci din întreaga lume, de când pandemia a dus la recesiunea economiei globale. Unii investitori se tem că aceste măsuri de politică monetară ar putea duce în cele din urmă la inflaţie.

Analistul financiar Adrian Negrescu a explicat, la Digi24, care este contextul creșterii accelerate a prețului pentru aur și argint.

În perioade de criză, investitorii se refugiază în metale prețioase, investesc în aur, platină, chiar argint. Argintul e în șaptea săptămână de creștere, ne apropiem de un record istoric și pentru argint. Statele lumii au anunțat că vor pune în practică programe de relansare economică, care necesită bani, bani care vor fi tipăriți, care generează inflație. Când peste câteva luni banii nu vor mai avea aceeași valoare de acum, este normal să te duci spre active valoroase, așa cum sunt metalele prețioase. În vremuri de criză, se întâmplă mereu așa„, a spus Negrescu.

El a estimat că aurul probabil va trece de 2.000 de dolari uncia spre toamnă, când vom vedea toate consecințele crizei puternice economice.

Adrian Negrescu le-a recomandat românilor care doresc să facă investiții să o facă variat.

Dacă avem bani, să investim variat, în aur, argint, titluri de pe bursă, titluri de stat, să ne diversificam investițiile, ca să ne protejăm de această criză care se anunță extrem de gravă”, a spus analistul financiar.

Pe de altă parte, criteriile de cumpărare ale românilor s-au modificat de la începutul pandemiei, iar calitatea a devenit reperul principal, cu cea mai mare creștere în importanță – urmată de preț.

Volumul cumpărăturilor s-a majorat și el, iar cumpărătorii au migrat spre produse locale în detrimentul celor de import, potrivit unui studiu realizat de o companie de audit. O tendință majoră a fost reducerea bugetelor pentru cheltuieli neesențiale, care s-ar putea permanentiza pentru aproximativ un sfert dintre cei intervievați, conform experților.

E un lucru bun, ne ducem spre produse de calitate. Oamenii au investit în amenajarea locuinței, în alimente, produse de îngrijire personală. Încep să se protejeze, este important să ne uităm cu atenție la bani, să ne facem o rezervă de minimum 2.000 de lei dacă putem, pentru că toamna 2020 se anunță plină de provocări, vor fi falimente, disponibilizări în masă„, a recomandat Adrian Negrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here