Prețul petrolului, la un nou nivel record din ultimii 7 ani

Sursa: Pixabay

Prețurile de referință ale petrolului au urcat marți la cel mai ridicat nivel din 2014, pe fondul îngrijorării investitorilor cu privire la o posibilă întrerupere a aprovizionării, după  atacurile din Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 1,03 USD, sau 1,2%, până la 87,51 USD pe baril. Contractele futures pentru țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 1,61 dolari, sau 1,9%, până la 85,43 dolari pe baril.

Ambele valori de referință au atins cel mai mare nivel din octombrie 2014.

Îngrijorarea cu privire la aprovizionare a crescut săptămâna aceasta după ce gruparea Houthi din Yemen a atacat Emiratele Arabe Unite, escaladând ostilitățile dintre grupul aliniat Iranului și o coaliție condusă de Arabia Saudită.

După ce a lansat lovituri cu drone și rachete care au declanșat explozii în camioanele cu combustibil și au ucis trei persoane, mișcarea Houthi a avertizat că ar putea viza mai multe instalații, în timp ce Emiratele Arabe Unite au declarat că își rezervă dreptul de a „răspunde la aceste atacuri teroriste”.

Lovitura asupra unui aliat de frunte din Golful Arab al Statelor Unite duce războiul dintre grupul Houthi și o coaliție condusă de Arabia Saudită la un nou nivel și poate împiedica eforturile de a limita tensiunile regionale, în timp ce Washingtonul și Teheranul lucrează pentru a salva un acord nuclear.

„Daunele aduse instalațiilor petroliere din Emiratele Arabe Unite din Abu Dhabi nu sunt semnificative în sine, dar ridică problema și mai multor întreruperi a aprovizionării în regiune în 2022”, a declarat Louise Dickson, analistul principal al piețelor petroliere de la Rystad Energy, citat de Reuters.

Compania petrolieră din Emiratele Arabe Unite ADNOC a declarat că a activat planurile de continuitate a afacerii pentru a asigura furnizarea neîntreruptă de produse către clienții săi locali și internaționali, după un incident la depozitul său de combustibil din Mussafah.

La această situație se adaugă și tensiunile în creștere dintre Ucraina și Rusia, membru OPEC+.

Îngrijorările privind aprovizionarea au apărut deoarece unii producători din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol se luptă să furnizeze petrol la capacitățile permise în conformitate cu acordul OPEC+ cu Rusia și aliații pentru a adăuga 400.000 de barili pe zi în fiecare lună.

OPEC a menținut marți prognoza de creștere semnificativă a cererii mondiale de petrol în 2022, în pofida răspândirii variantei de coronavirus Omicron și a creșterilor așteptate ale ratei dobânzii, prezicând că piața petrolului va rămâne bine susținută pe tot parcursul anului.

În Statele Unite, producția din Permian, cel mai mare bazin de șist din SUA, urmează să crească până la un nivel record în februarie, potrivit unei previziuni lunare a Administrației de Informații Energetice (EIA) din SUA.

Analiștii Goldman Sachs au spus că se așteaptă ca până în vară stocurile de petrol din țările OCDE să ajungă la cel mai scăzut nivel din 2000, urmând ca prețul petrolului Brent să urce până la 100 de dolari în cursul acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here