Primele rezultate| Vaccinul Pfizer-BioNTech oferă protecție mare în cazul adolescenților. Cum arată cursa pentru dezvoltarea vaccinului pentru copiii de toate vârstele

Sursa: Pixabay

Un studiu clinic nu a constatat infecții la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, vaccinaţi împotriva Covid-19 şi nu au fost depistate nici efecte secundare grave, notează New York Times. Datele nu au fost încă examinate de experți independenți.

Vaccinul împotriva coronavirusului, produs de Pfizer-BioNTech, este extrem de eficient la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, poate chiar mai mult decât la adulți, au raportat, miercuri, cele două companii, citate de NYT.

Dacă aceste concluzii vor ruşi să reziste, descoperirea va putea accelera revenirea la normalitate pentru milioane de familii americane, vaccinările la această categorie de vârstă având şanse de începe înainte de startul anului şcolar următor – pentru elevii de gimnaziu și liceu. Nu după mult timp, serul ar putea fi disponibil şi pentru copiii de școală elementară.

Companiile au anunțat rezultatele într-un comunicat de presă fără a include detalii. Studiul nu a fost încă evaluat de experţi în regim peer-review și nici nu a fost publicat într-o revistă științifică. Cu toate acestea, veştile au fost primite cu entuziasm de către experți.

„Doamne, sunt atât de fericit să văd acest lucru – este uimitor”, a declarat Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale. Dacă performanța vaccinurilor la adulți a fost A-plus, rezultatele la copii au fost „A-plus-plus”.

Ţara nu poate spera să ajungă la imunitatea de turmă fără a-i vaccina și pe cei mai tineri americani, spun unii experți. Copiii sub 18 ani reprezintă aproximativ 23% din populația Statelor Unite.

Datele din Israel sugerează că doar vaccinarea adulților poate reduce semnificativ numărul de cazuri, dar „pe termen lung, pentru a atinge pragul imunităţii de turmă, va trebui să vaccinăm copiii”, explică Angela Rasmussen, virolog de la Unversitatea Georgetown.

Studiul a inclus 2.260 de adolescenți, cu vârsta cuprinsă între 12 și 15. O parte dintre copii au primit două doze de vaccin la trei săptămâni distanță – aceleași cantități și acelaşi program folosite şi la adulți – iar alţii au primit placebo.

Cercetătorii au înregistrat 18 cazuri de infecție cu coronavirus în grupul placebo și niciunul la copiii care primiseră vaccinul.

Adolescenții care au primit vaccinul au produs, în medie, niveluri mult mai mari de anticorpi, comparativ cu participanții cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani, prinşi într-un studiu anterior. Copiii au prezentat aceleași efecte secundare minore ca și participanții mai în vârstă, dar companiile nu au oferit detalii.

Pfizer și BioNTech au început un studiu clinic al vaccinului la copii sub 12 ani și au început vaccinările copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani doar săptămâna trecută. Experţii companiei intenționează ca săptămâna viitoare să înceapă testarea vaccinului la copii chiar mai mici, cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani, urmate de studii pe copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 2 ani.

Rezultatele acestui studiu în trei faze sunt așteptate în a doua jumătate a anului, iar companiile speră să facă vaccinul disponibil pentru copiii sub 12 ani la începutul anului viitor.

Şi Moderna și-a testat vaccinul pe copii. Rezultatele unui studiu făcut cu adolescenți de 12-17 ani sunt așteptate în următoarele câteva săptămâni, iar pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 12 ani în a doua jumătate a acestui an.

Luna trecută, AstraZeneca a început să-și testeze vaccinul la copii cu vârsta de 6 luni și peste, iar Johnson & Johnson a anunțat că va aștepta rezultatele studiilor la copiii mai mari înainte de a-și testa vaccinul pe copiii sub 12 ani.

Unii părinți au spus că sunt reticenți în imunizarea copiilor lor, deoarece riscul pe care îl prezintă virusul este scăzut. Copiii reprezintă mai puțin de 1 la sută din decesele cauzate de Covid-19, dar aproximativ 2 la sută dintre copiii care suferă de boală necesită îngrijiri spitalicești.

Este posibil ca noile rezultate să nu-i influențeze pe toți acești părinți, dar pot să-i liniștească pe cei care s-au ferit de vaccinuri, a declarat Jennifer Nuzzo, epidemiolog la Johns Hopkins Center for Health Security.

„Deși nu cred că trebuie să așteptăm până când copiii sunt vaccinați pentru a redeschide complet școlile, posibilitatea de a vaccina copiii poate ajuta unele familii să se simtă mai în siguranță cu privire la întoarcerea la școală”, a spus ea.

Pfizer și BioNTech intenționează să solicite de la Administrația pentru Alimente și Medicamente o modificare a autorizației de utilizare de urgență pentru vaccinul lor, în speranța de a începe imunizarea copiilor mai mari înainte de începerea anului școlar următor. De asemenea, companiile intenționează să își prezinte datele, pentru evaluare inter pares și publicare într-un jurnal științific.

Participanţii vor fi monitorizaţi timp de doi ani, după a doua doză, pentru a evalua siguranța și eficacitatea pe termen lung a vaccinului. Efectele secundare ale vaccinurilor sunt de obicei evidente în primele șase săptămâni, a spus dr. Kristin Oliver, medic pediatru și expert în vaccinuri la Spitalul Mount Sinai din New York. „Totuși, este bine să știm că monitorizarea siguranței va continua”, a spus ea.

C.D.C. le recomandă oamenilor să evite administrarea altor vaccinuri timp de două săptămâni înainte și după primirea celor două doze de vaccin anti-coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here