Chile ar putea fi „piatra de mormânt” a vaccinului chinezesc Sinovac. Țara are o rată bună de vaccinare, peste Marea Britanie, dar infecțiile continuă să crească

Mergeți înainte cu vaccinarea și vă puteți deschide țara mai repede. Pare logic, dar nu tocmai așa funcționează lucrurile în Marea Britanie, unde, în ciuda relaxării din această săptămână, restricțiile rămân printre cele mai dure din lume, scrie publicația The Spectator.

Această logică se aplică și mai puțin în Chile. La 29 martie, 6,53 milioane din cele 19 milioane de locuitori ai țării primiseră o primă doză de vaccin (fie Pfizer, fie chinezescul Sinovac) și 3,37 milioane primiseră a doua doză. În doze combinate la un milion de oameni, Chile are un avans mic în fața Marii Britanii. Cu toate acestea, părți mari ale țării au fost plasate din nou într-un lockdown chiar mai sever decât cel al Marii Britanii în ultimele trei luni. În capitala Santiago, oamenii nici măcar nu au voie să meargă la cumpărături la sfârșit de săptămână – și trebuie să respecte un sistem de permise în timpul săptămânii, subliniază publicația britanică.

În ciuda programului de vaccinare, cifrele noilor infecții își continuă urcușul din punctul în care virusul a atins apogeul în Chile în lunile mai și iunie. La 26 martie, cazurile confirmate au atins un nou record de 7.626 cazuri noi – comparativ cu un vârf de 6.938 pe 14 iunie anul trecut. Gardul de ocupare al paturilor pentru îngrijire critică, aflat la 3.461 pe 29 martie, este mai mare decât vârful de 2.846 atins pe 3 iulie anul trecut. Cu toate acestea, decesele sunt semnificativ mai mici decât în apogeul de anul trecut: atunci ajungeau la 195 pe 13 iunie. Cea mai mare cifră din ultimele săptămâni a fost de 113 pe 16 martie.

De ce reintră Chile în lockdown? Guvernul este îngrijorat de noile variante ale coronavirusului, deși nu au fost măsurate în număr mare. Până la 26 martie au fost detectate doar 64 de cazuri de B117 (varianta Kent), împreună cu 45 de cazuri de P1 (varianta Manaus). Mai mult, cazurile chiliene de B117 nu par să fi fost deosebit de grave – 55% dintre acestea sunt asimptomatice.

Experiența chiliană a fost luată ca un avertisment în Marea Britanie despre ceea ce s-ar putea întâmpla dacă relaxăm restricțiile prea devreme, când doar jumătate din populație a fost imunizată. Totuși, populației britanice și celei chiliene li s-a administrat un amestec foarte diferit de vaccinuri. În timp ce Pfizer a fost oferit ambelor țări, cea mai mare parte a vaccinărilor în Marea Britanie a fost AstraZeneca (vaccinul nu este disponibil în Chile), iar cea mai mare parte a vaccinărilor în Chile a fost Sinovac. Potrivit Ministerului chinez al Finanțelor, până la 3 martie, țara a primit 10 milioane de doze de Sinovac și doar 700.000 de doze de Pfizer.

Dintre toate vaccinurile utilizate în lume, Sinovac este cel cu cele mai puțin impresionante și mai inconsistente rezultate. Un studiu brazilian din ianuarie a înregistrat o rată de eficacitate în prevenirea bolii de 50,4 la sută, mult sub 95 la sută raportată pentru Pfizer și 76 la sută măsurată pentru AstraZeneca în studiul său recent din SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here