Primul avion militar japonez care a aterizat vreodată în România a adus ajutoare pentru ucraineni

Sursa: Facebook

Sprijinul japonez pentru locuitorii Ucrainei, victime ale războiului declanșat de Rusia pe teritoriul lor, trece și prin România. Dincolo de contribuția generală a Japoniei la UNCHR și de bunurile donate ucrainenilor de către statul japonez, de la debutul conflictului Tokio asigură și transportul aerian pentru ajutoarele umanitare care ajung prin UNCHR la cei afectați de acest conflict, avioanele sale aterizând deopotrivă pe aerodromuri din România și Polonia.

Joi, 17 mai, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR), Ambasada Japoniei în România și Guvernul României au marcat operațiunea comună de sprijinire a refugiaților ucraineni. Japonia este un important donator pentru poporul ucrainean și una dintre țările care condamnă cu fermitate invazia Rusiei din Ucraina. 

  • „Guvernul Japoniei a răspuns cu generozitate apelului de asistență al UNHCR, asigurând transportul aerian pentru a aduce articolele de primă necesitate ale UNHCR în România și în Polonia, de unde vor fi transportate mai departe în Ucraina. Acest lucru se adaugă la contribuția deja generoasă către UNHCR, pentru a răspunde nevoilor umanitare din interiorul Ucrainei și din afara acesteia – în țările de primire a refugiaților”, se arată într-un comunicat al agenției ONU.

Un astfel de transport a ajuns la București în 13 mai cu o aeronavă C-2 a Forțelor Aeriene de Autoapărare ale Japoniei. A fost, de altfel, și pentru prima dată când pe teritoriul României a aterizat un avion militar japonez.

Potrivit Ambasadei Japoniei, aparatul decolase de la baza militară Miho, la moment fiind prezent și ambasadorul României la Tokio, Ovidiu Dranga.

„În plus față de asistența umanitară de urgență de 200 de milioane de dolari deja anunțată de Guvernul Japoniei în Ucraina și în țările vecine, suntem foarte încântați să putem coopera cu România și cu UNHCR și în acest mod. Această operațiune comună simbolizează colaborarea dintre Japonia, România și UNHCR. România confirmă proverbul: „Prietenul la nevoie se cunoaște”, a declarat Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România.

Sursa: Facebook

Comunicatul de presă integral:

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, salută transportul aerian asigurat de Guvernul Japoniei, care furnizează un sprijin esențial persoanelor forțate să își părăsească locuințele. Guvernul Japoniei este un partener pe termen lung al UNHCR.

De la începutul invaziei, guvernele, sectorul privat, municipalitățile, comunitățile și oamenii din întreaga lume s-au mobilizat pentru a reacționa la această criză. Guvernul Japoniei a răspuns cu generozitate apelului de asistență al UNHCR, asigurând transportul aerian pentru a aduce articolele de primă necesitate ale UNHCR în România și în Polonia, de unde vor fi transportate mai departe în Ucraina. Acest lucru se adaugă la contribuția deja generoasă către UNHCR, pentru a răspunde nevoilor umanitare din interiorul Ucrainei și din afara acesteia – în țările de primire a refugiaților.

Pe măsură ce nevoia de ajutor umanitar continuă să crească, acest sprijin extrem de important din partea guvernului Japoniei va permite UNHCR să ofere persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei produse de bază, inclusiv pături, seturi de bucătărie, folii de plastic și lămpi solare. Guvernul României facilitează tranzitul prin țară al asistenței importante pentru cei afectați de această tragedie.

„Acest sprijin din partea Guvernului Japoniei permite UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, să ajungă la cei mai vulnerabili din interiorul Ucrainei. Pe măsură ce invazia continuă, susținerea din partea partenerilor precum Guvernul României și Guvernul Japoniei rămâne esențială pentru ca sprjinul UNHCR să ajungă la cei afectați”, a declarat Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR în România.

„În plus față de asistența umanitară de urgență de 200 de milioane de dolari deja anunțată de Guvernul Japoniei în Ucraina și în țările vecine, suntem foarte încântați să putem coopera cu România și cu UNHCR și în acest mod. Această operațiune comună simbolizează colaborarea dintre Japonia, România și UNHCR. România confirmă proverbul: „Prietenul la nevoie se cunoaște”, a declarat Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România.

Transportul aerian face parte din seria celor oferite de Guvernul Japoniei către România și Polonia. Acest sprijin vine în completarea unei contribuții vitale și foarte apreciate de 40,1 milioane USD și a altor articole de primă necesitate oferite de poporul japonez pentru Ucraina și țările vecine care au oferit cu generozitate adăpost ucrainenilor care fug de conflict.

Până la data de 13 mai, România a primit peste 900.000 de refugiați din Ucraina, iar aproximativ 90.000 au ales să rămână în țară.

În mai puțin de 12 săptămâni, invazia a forțat o treime din populația Ucrainei să își părăsească locuințele. Aceasta este cea mai mare criză de strămutare din lume în prezent. Aproximativ 8 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul Ucrainei și se estimează că aproximativ 13 milioane de persoane sunt blocate în zonele afectate sau nu pot pleca. În interiorul Ucrainei, multe persoane blocate nu au acces la nevoile de bază, inclusiv alimente, apă și medicamente. Furnizarea de ajutoare vitale rămâne o problemă, în lipsa unui acces umanitar sigur. UNHCR și partenerii continuă să depună eforturi pentru a ajunge în zonele dificile cu asistență esențială în cadrul convoaielor interinstituționale.

Invazia rusă își pierde iarăși suflul. Cât de departe își poate împinge Ucraina contraofensivele

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here