Primul deces de Covid în Noua Zeelandă, după 6 luni

Sursa: Pixabay

Noua Zeelandă a înregistrat vineri un prim deces legat de COVID-19 după mai bine de 6 luni, iar autorităţile sanitare au declarat sâmbătă că ţin sub control ultimul val pandemic legat de varianta Delta a noului coronavirus, transmite AFP, preluată de Agerpres.

O femeie în vârstă de 90 de ani, care prezenta comorbidităţi şi nu putea fi ventilată mecanic şi nici nu putea fi trecută la terapie intensivă, a decedat într-un spital din Auckland (nord), în noaptea de vineri spre sâmbătă. Ea este cea de-a 27-a persoană al cărui deces a fost pus pe seama COVID-19 din Noua Zeelandă şi totodată primul deces înregistrat după data de 16 februarie a.c..

Conform autorităţilor, ea a fost contaminată de un membru al familiei sale din Auckland, cel mai mare oraş al ţării, cu o populaţie de aproximativ 1,7 milioane de locuitori.

Noua Zeelandă luptă pentru eradicarea transmiterii virusului adoptând măsuri draconice de lockdown încă de la detectarea unui prim caz de transmitere locală după 6 luni, caz descoperit la jumătatea lunii august.

De atunci au fost înregistrate 782 de cazuri, în principal la Auckland, care rămâne în regim de lockdown de nivel 4, maxim, în timp ce restul ţării se află la nivelul 3.

Acest deces „este un memento de o profundă tristeţe a motivului pentru care măsurile pe care le luăm în prezent sunt atât de importante”, a declarat premierul Jacinda Ardern.

„Neo-zeelandezii noştri în vârstă înaintată şi cei care au probleme de sănătate sunt de departe cei mai expuşi la virus şi acesta este unul dintre motivele pentru care măsurile de lockdown sunt un instrument util şi important pentru oprirea răspândirii”, a adăugat şefa guvernului.

Sâmbătă au fost înregistrate doar 20 de cazuri pozitive, în scădere prin comparaţie cu cele 84 de noi cazuri semnalate la sfârşitul săptămânii trecute, pe vârful ultimului val.

Calculul The Economist: Covid a făcut 15,2 milioane de morți

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here