Principesa Moștenitoare a Spaniei, discurs într-o catalană perfectă în Barcelona. Lovitură pentru separatiștii catalani

Principesa Moștenitoare Leonor a Spaniei, vârstă de doar 14 ani, a dat o lovitură mai grea decât toate bastoanele poliției separatiștilor republicani catalani. Aflată în Barcelona, la gala Premiilor Fundației Principesa de Girona (pe care o patronează având în vedere că are și titlul principesă de Girona), tânăra moștenitoare a ținut un discurs într-o catalană perfectă, sper uimirea audienței și presei din Spania.

„Încă din copilărie, sora mea, infanta Sofia, și cu mine am aflat de la părinții noștri despre Girona și Catalonia cu afecțiune reală. Mulțumită lor, știm foarte multe despre istoria și cultura catalane. Ca Principesă de Girona, vreau să onorez fundația așa cum merită și să-i duc numele cu mândrie în toată Catalonia, în toată Spania și în toată lumea, astfel încât toată lumea să știe că dacă avem grijă de tineri și de educația lor, vor avea mai multe oportunități ca să contribuie la un viitor mai bun pentru toți. Catalonia va ocupa mereu un loc special în inima mea” a spus Principesa Leonor.

Discursul a fost urmat de un ropot de aplauze din partea celor peste 1400 de oameni prezenți în sala din Barcelona unde a avut loc gala de premiere. Lângă ea pe scenă s-a aflat tatăl ei, Regele Felipe al VI-a, care a zâmbit extrem de mândru.

Cred că nu vă surprinde să auziți că, ascultând-o pe fiica noastră, Principesa de Asturias și de Girona, cum a vorbit în această seară, Regina și cu mine suntem foarte mândri deoarece, încă o dată o vedem pe Principesa Leonor cum începe să-și preia responsabilitățile cu entuziasm și cu simț al datoriei” a spus suveranul spaniol.

Acesta a fost primul discurs pe care viitoarea Regină a Spaniei îl ține în Catalonia și a venit la doar câteva zile după ce a împlinit 14 ani. De asemenea, a coincis și cu un moment foarte delicat, având în vedere că de aproape o lună, în Barcelona și restul Cataloniei au loc aproape constant proteste, adesea violente, organizate de separatiști.

Mișcarea de independență a Cataloniei este una de extremă-stânga, anti-monarhică și republicană, pe modelul republicanilor susținuți de URSS și de comuniști din toată lumea în timpul Războiului Civil din anii 1930. Totuși, curentul separatist nu are majoritate în Catalonia iar mulți dintre moderați și indeciși s-au îndepărtat de mișcare după valul de violențe din ultimele săptămâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here