Procesul fostului ministru Sebastian Vlădescu a primit undă verde de la instanța supremă

Procesul în care fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu este judecat pentru luare de mită și trafic de influență în legătură cu reabilitarea unor tronsoane de cale ferată se poate relua, a decis miercuri Înalta Curte de Casație și Justiție care a respins, definitiv, contestațiile formulate de inculpați în dosar.

Respinge cererea formulată de inculpatul Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe privind modificarea obiectului sechestrului. Respinge, ca nefondate, contestațiile formulate de inculpaţii Mititelu Mihaela, Boureanu Cristian -Alexandru, Vlădescu Sebastian –Teodor- Gheorghe şi Costea Mircea- Ionuţ împotriva încheierii nr. 223 din data de 15 iunie 2020 pronunţată în dosarul nr. 2987/1/2019/a1 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală. Obligă contestatorii la plata sumei de câte 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în Cameră de Consiliu, astăzi, 24 februarie 2021”, se arată în minuta publicată pe pagina de internet a instanței supreme.

Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu a fost trimis în judecată de DNA în acest dosar pe 15 noiembrie 2019 pentru luare de mită şi trafic de influenţă. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi fostul deputat Cristian Boureanu, acuzat de trafic de influenţă. De asemenea, au fost trimiși în judecată Ionuţ Costea (fost angajat la Ministerul Finanţelor şi fost director al Eximbank) – trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită şi Constantin Dascălu (fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor) – luare de mită.

Într-un dosar separat, în martie 2020, a fost trimis în judecată omul de afaceri Josef Hornegger, care a recunoscut că a dat mită mai multor oficiali români, printre care şi Sebastian Vlădescu.

Inculpații din dosar au contestat acuzațiile formulate de procurorii DNA, însă, în 15 iunie 2020, instanța supremă le-a respins cererile.”(..) Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Costea Mircea Ionuţ, Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe, Mititelu Mihaela şi Boureanu Cristian Alexandru. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.89/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Costea Mircea Ionuţ, Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe, Mititelu Mihaela, Boureanu Cristian Alexandru şi Dascălu Constantin”. Decizia nu era definitivă și a fost atacată, însă instanța supremă a respins contestațiile, după cum am arătat mai sus.

Potrivit procurorilor DNA, dosarul vizează infracţiuni de corupţie săvârşite în perioada 2005 – 2017, respectiv plăţi în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro de către o companie străină, cu titlu de comisioane, unor oficiali români în legătură cu încheierea şi executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.

În mai 2018, DNA a stabilit o cauţiune de 1 milion de euro pentru Sebastian Vlădescu, iar acesta a pus la dispoziţia procurorilor 1.000.000 de lei şi 100.000 de euro, 3 kg de aur în lingouri (în valoare de 109.740 euro), garanţii imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 488.640 euro și garanţii reale mobiliare asupra unor sume de bani aflate în mai multe conturi bancare.

De asemenea, instanţa a dispus restituirea cauţiunilor depuse de fostul deputat Cristian Boureanu şi Mihaela Mititelu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here