Procesul lui Sorin Oprescu, la final

Curtea de Apel București a judecat, vineri, ultimul termen al apelui din dosarul în care fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat pe fond la 5 ani și 4 luni de închisoare pentru luare de mită.

Instanța a anunțat că va delibera și că va pronunța sentința peste două luni.

În ultimul cuvânt, Sorin Oprescu a răbufnit la adresa procurorilor DNA, pe care i-a acuzat că i-au „fabricat” un dosar penal pornind de la o delațiune a fostului șef a Administrației Cimitirelor, Bogdan Cornel Popa, pe care l-ar fi pus apoi să-i dea mită ca să înregistreze totul.

Fostul edil a spus că banii despre care DNA afirmă că i-a luat cu titlul de mită făceau parte dintr-o „provocare” pusă la cale de procurori. Nu a negat faptul că a pus mâna pe bani, în schimb a nuanțat motivul primirii acestora, potrivit ziare.com.

În urmă cu o săptămână, Curtea de Apel Bucureşti a schimbat încadrarea juridică în cazul fostului primar general al Capitalei din constituire de grup infracţional organizat în constituire de grup infracţional organizat în formă agravată, potrivit deciziei instanţei.

Dacă în cazul primei infracțiuni pedeapsa era de la 1 la 5 ani de închisoare, constituirea de grup infracţional organizat în formă agravată se sancţionează cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Acuzat şi de luare de mită, spălare de bani şi abuz în serviciu, Sorin Oprescu a fost condamnat, în mai 2019, de Tribunalul Capitale, la 5 ani şi 4 luni de închisoare, decizie pe care a atacat-o cu apel.

Oprescu a fost trimis în judecată în noiembrie 2015, fiind acuzat de procurorii DNA că, între 2013 – 2015, când era primarul Capitalei, ar fi constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a încasa comisioane din contractele atribuite de instituţiile din subordinea primăriei. Primarului i-ar fi revenit 10% din fiecare factură achitată de municipalitate.

La data de 05 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de Primar al Municipiului București, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Popa Bogdan Cornel și Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăți comerciale (denunțători în cauză), în legătură cu un contract de execuții lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului.

Prin această conduită, Primarul al Municipiului București nu a făcut altceva decât să “ valideze” activitatea infracțională desfășurată de inculpații Stanca Cristian și Popa Bogdan Cornel, dar și menținerea acestuia din urmă în funcția de director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilității numirii sale ca director la A.L.P.A.B., deși știa că acesta comite infracțiuni de corupție.

La aceeași dată, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, după primirea celor 25.000 euro de la inculpatul Popa Bogdan Cornel, în scopul disimulării originii ilicite a acestei sume, a remis unei alte persoane suma de 11.000 euro pentru a-și achita o obligație contractuală”, se menționează în rechizitoriul procurorilor DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here