Procuratura franceză investighează patru retaileri de modă, suspectaţi că au ascuns crime împotriva umanităţii, în Xinjiang

Procuratura franceză investighează patru retaileri de modă, suspectaţi că au ascuns crime împotriva umanităţii în regiunea chineză Xinjiang, potrivit unei surse judiciare, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Procedura are legătură cu acuzaţiile împotriva Chinei legate de tratamentul aplicat minorităţii musulmane uigure, inclusiv utilizarea muncii forţate, a spus sursa.

China neagă toate acuzaţiile de abuzuri comise în regiune.

Sursa a declarat pentru Reuters că Uniqlo France, o filială a companiei Fast Retailing din Japonia, proprietarul Zara, Inditex, SMCP din Franţa  şi Skechers formează obiectul anchetei, confirmând o informaţie publicată de site-ul media francez Mediapart.

„O anchetă a fost deschisă de unitatea specializată în crime împotriva umanităţii din cadrul parchetului antiterorism, în urma depunerii unei plângeri”, a spus sursa.

Franţa are un birou central de combatere a crimelor împotriva umanităţii, genocidului şi crimelor de război, fondat în 2013.

Inditex a declarat că a respins afirmaţiile din plângerea legală, adăugând că a efectuat controale riguroase de trasabilitate şi că va coopera pe deplin cu ancheta franceză.

„La Inditex, avem toleranţă zero pentru toate formele de muncă forţată şi am stabilit politici şi proceduri pentru a ne asigura că această practică nu are loc în lanţul nostru de aprovizionare”, a afirmat compania într-un comunicat.

SMCP a declarat că va coopera cu autorităţile franceze pentru a dovedi că acuzaţiile sunt false.

”SMCP lucrează cu furnizori din toată lumea şi susţine că nu are furnizori direcţi în regiunea menţionată în presă”, a afirmat SMCP, adăugând că şi-a auditat periodic furnizorii.

Fast Retailing a afirmat într-un comunicat din Tokyo că nu a fost contactată de autorităţile franceze şi că niciunul dintre partenerii săi de producţie nu se află în Xinjiang.

„Dacă şi când vom fi notificaţi, vom coopera pe deplin cu ancheta pentru a reafirma că nu există muncă forţată în lanţurile noastre de aprovizionare”, a spus acesta. În luna mai, compania a pierdut un apel împotriva Vamei Statelor Unite, după ce un transport de cămăşi pentru bărbaţi Uniqlo a fost confiscat din cauza suspiciunilor legate de încălcarea interdicţiei asupra bumbacului din Xinjiang.

Skechers a declarat că nu comentează litigiile în aşteptare. Compania a trimis Reuters la un comunicat din martie 2021, în care afirmă că menţine un cod de conduită strict al furnizorilor.

Două organizaţii neguvernamentale (ONG-uri) au depus o plângere în Franţa la începutul lunii aprilie împotriva multinaţionalelor, pentru disimularea muncii forţate şi crimele împotriva umanităţii.

Experţii Naţiunilor Unite şi grupurile pentru drepturile omului estimează că peste un milion de oameni, în principal uiguri şi alte minorităţi musulmane, au fost reţinuţi în ultimii ani într-un vast sistem de tabere din regiunea Xinjiang, din vestul Chinei.

Mulţi foşti deţinuţi au spus că au fost supuşi unor formări ideologice şi abuzuri.

Grupurile pentru drepturile omului afirmă că taberele au fost folosite ca o sursă de muncă ieftină şi coercitivă.

China a negat iniţial existenţa taberelor, dar de atunci a spus că sunt centre profesionale concepute pentru a combate extremismul. La sfârşitul anului 2019, China a afirmat că toţi oamenii din lagăre au ”absolvit”.

Mai multe mărci occidentale, inclusiv H&M, Burberry  şi Nike, au fost afectate de boicotarea produselor lor de către consumatori din China, după ce şi-au exprimat îngrijorările cu privire la informaţiile referitoare la munca forţată din Xinjiang.

În martie, Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Canada au impus sancţiuni unor oficiali chinezi, invocând încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang.

Beijingul a ripostat imediat cu propriile măsuri punitive.

Human Rights Watch a documentat în acest an ceea ce a spus că ar putea constitui crime împotriva umanităţii comise în Xinjiang.

100 de ani de comunism chinez. Cum îşi exportă PCC modelul politic dictatorial

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here