Procurorii francezi cercetează violențele de lansarea candidaturii lui Eric Zemmour

Justiţia franceză a anunţat, luni, deschiderea unei anchete asupra violenţelor care au izbucnit la primul miting al campaniei pentru alegerile prezidenţiale a candidatului de extremă dreapta Eric Zemmour, relatează AFP, preluată de Agerpres.

  • VIDEO AICI, în relatarea Universul.net și PeGloB

Fostul polemist şi editorialist de televiziune de 63 de ani s-a lansat marţi în cursa alegerilor prezidenţiale şi a organizat duminică primul său miting de campanie, în Parcul expoziţiilor din Villepinte, la circa 20 km nord-est de Paris.

O anchetă a fost deschisă asupra „faptelor de violenţă comise în interiorul mitingului” şi încredinţată poliţiei din departamentul Seine-Saint-Denis, unde se află Villepinte, a anunţat parchetul.

Investigaţiile vizează în special violenţele faţă de militanţii asociaţiei „SOS Racisme” şi altercaţia lui Zemmour cu un individ înainte de urcarea sa pe scenă.

Bărbatul a fost imediat îndepărtat şi apoi reţinut de poliţie. Anturajul candidatului a anunţat în cursul serii că acesta a suferit o rană la articulaţia mâinii şi că i s-au prescris nouă zile de întrerupere temporară a activităţii.

Violenţe au avut loc şi la începutul discursului lui Eric Zemmour, condamnat în două rânduri pentru provocare la ură rasială, atunci când în jur de zece militanţi ai SOS Racisme prezenţi în public au ridicat tricouri care formau mesajul „Nu rasismului”.

Aceşti oameni au primit lovituri şi au fost vizaţi de scaune aruncate de alţi participanţi la miting, potrivit unei înregistrări video difuzate de asociaţia antirasistă. Cinci persoane au fost rănite, două dintre ele fiind preluate de pompieri, potrivit aceleiaşi surse.

Mai multe curse de urmărire au avut loc în partea din spate a sălii pentru a-i exfiltra pe militanţi, într-o atmosferă de confuzie care a durat circa zece minute.

Eric Zemmour, care a susţinut în discursul său că nu este „un fascist, un rasist, un misogin”, afirmă că vrea „să salveze Franţa” şi valorile sale ameninţate, potrivit lui, de imigraţie şi de islam.

Stânga a denunţat responsabilitatea sa în aceste incidente violente, dar dreapta şi extrema dreaptă au calificat drept „provocare” acţiunea SOS Racisme, notează AFP.

VIDEO | O nouă complicație pe „cerul înstelat” de deasupra Europei. Zemmour, candidatul „imposibil”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here