Programator român, implicat într-o schemă de fraudă prin care au fost furate 722 de milioane de dolari

Un programator român arestat în Germania a recunoscut în fața justiției americane că a participat la crearea unei scheme uriașe de fraudare, prin care s-au obținut 722 de milioane de dolari.

Silviu Cătălin Balaci a pledat vinovat în dosarul „Bitclub Network”, care vizează una dintre cele mai mari scheme de tip Ponzi în care investitori din întreaga lume erau atraşi să investească în bitcoin. Balaci a fost arestat la finele lui 2019 în Germania, unde era stabilit, iar procesul din SUA s-a desfășurat în regim de videoconferință, a anunţat Departamentul de Justiție din SUA.

Românul a recunoscut, săptămâna trecută, că prin schema creată a reuşit să atragă 722 de milioane de dolari în bitcoin de la investitori din întreaga lume. Balaci a pledat vinovat pentru fraudă şi oferirea şi vânzarea de valori mobiliare neînregistrate în legătură cu reţeaua BitClub.

Cum funcționa schema

În cadrul schemei, banii erau colectaţi de la investitori cu promisiunea de a-i investi în criptomonede. De asemenea, investitorii erau răsplătiţi pentru recrutarea altor clienţi în schema Ponzi.

Alături de Balaci, în dosar au fost acuzaţi trei americani: Matthew Brent Goettsche, Jobadiah Sinclair Weeks şi Joseph Frank Abel. Balaci şi Goettsche au vizat investitori creduli, conform dovezilor obţinute de Departamentul de Justiţiei.

„Ca parte a schemei, Balaci şi Goettsche au discutat că publicul ţintă pentru reţeaua BitClub vor fi investitori <proşti>, pe care i-au numit <oi> şi au plănuit că vor <construi această afacere pe spatele unor idioţi>”, se arată în comunicatul Departamentului de Justiţie al SUA.

Balaci susţine că ar fi acţionat la instrucţiunile lui Gottsche. Riscă o pedeapsă maximă de cinci ani, plus o amendă de 250.000 dolari.

Cătălin Balaci deţine în Reşiţa o firmă de IT care a avut în 2018 o cifră de afaceri de aproape 66 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here