„Proiectul Kentler”, o rețea uriașă de pedofilie tolerată zeci de ani de autoritățile germane – concluzii „șocante și îngrozitoare”

Helmut Kentler

În perioada Războiului Rece, în Berlinul de Vest se derula o afacere sinistră numită „Proiectul Kentler”, prin care copii fără adăpost erau plasați către pedofili. Un raport recent arată că practica aceasta a continuat zeci de ani, transmite Deutsche Welle.

Totul a început în anii 1970, printr-un „experiment” al unui profesor de psihologie, Helmut Kentler. Acesta a luat copii ai străzii din Berlinul de Vest și i-a plasat intenționat în „grija” unor pedofili, argumentând că aceștia ar fi fost „părinți adoptivi mai iubitori”.

Un studiu realizat de Universitatea din Hildesheim a constatat că autoritățile din Berlin au trecut cu vederea acest caz timp de aproape 30 de ani. Mai mult, „părinți adoptivi” pedofili au avut parte chiar și de o indemnizație din partea statului.

Helmut Kentler (1928-2008) a ocupat multă vreme o poziție de conducere la un centru de cercetare educațională din Berlin. Profesorul era convins că relațiile sexuale dintre adulți și copii sunt „inofensive”. Iar Protecția Copilului s-a prefăcut sistematic că totul este în regulă. Timp de trei decenii.

O rețea în care pedofilia a fost „acceptată, susținută, apărată”

În urmă cu câțiva ani, unele dintre victimele „Proiectului Kentler” au decis să rupă tăcerea. Poveștile lor sunt consemnate în raportul Universității din Hildesheim, care a descoperit o „rețea între instituțiile de învățământ”, biroul de stat pentru bunăstarea tineretului și Senat, în care pedofilia a fost „acceptată, susținută, apărată”.

Kentler se afla cu regularitate în contact cu pedofilii rețelei. Nu a fost niciodată urmărit penal. În momentul în care victimele au decis să iasă public, faptele sale fuseseră deja prescrise.

Cercetătorii au descoperit că mai mulți dintre „părinții adoptivi” erau academicieni reputați. Rețeaua cuprindea membri de rang înalt ai Institutului „Max Planck”, ai Universității Libere din Berlin și ai cunoscutei Școli Odenwald din Hesse, care a făcut subiectul unui scandal uriaș de pedofilie în urmă cu câțiva ani, ducând la închiderea instituției.

Sandra Scheeres, senatoare pentru Tineret și Copii, a numit concluziile raportului „șocante și îngrozitoare”.

O primă variantă a raportului a fost publicată în 2016, însă cercetătorii spun că Senatul de la Berlin părea în continuare să nu manifeste niciun fel de hotărâre în a afla adevărul.

Acum, autoritățile promit că vor face lumină în acest caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here