Protejat de Dodon, Pavel Abraham rămâne în Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător CEDO din Moldova, deși Maia Sandu l-a dat afară

Pavel Abraham a refuzat să se retragă din Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător desi președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a revocat. Abraham a fost numit în comisie chiar de Președinția Moldovei când președinte era Igor Dodon.

Astfel, vineri, Abraham a fost prezent la ședință comisiei privind alegerea judecătorului care va reprezenta Moldova la CEDO.
„La 14 ianuarie, Maia Sandu a anunțat că ‘DISPUNE’ retragerea lui Pavel Abraham (desemnat de Dodon) din această comisie și NUMIREA în această calitate a judecătorului Viorica Puica.
Numai că, se pare că nu l-a retras chiar de tot pe Abraham… , iar acesta insistă să rămână în comisie :)))

Cel puțin așa a anunțat în aceasta seară în ‘Cabinetul din Umbră’ președintele acestei comisii, Fadei Nagacevschi: ‘Dumnealui și-a manifestat intenția de a participa în continuare în calitate de membru. Maia Sandu nu l-a retras prin decret. Este o scrisoare semnată de doamna Sandu în care ea dispune. A dispune – se face prin ordin sau decret. Scrisoarea nu este act administrativ. Eu aștept un decret pe care, eventual, dl Abraham să-l poată contesta’.

Se pare că va trebui să ne obișnuim și cu situații din astea”, a scris jurnalistul Vitalie Călugăreanu pe Facebook.

Abraham este ținut în comisie de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, care este membru al partidului pro-rus condus de Igor Dodon.

„Doamne, cât tupeu pe Abraham! Te retrage Președintele, zice că nu ești reprezentantul ei, dar tu insiști să te duci la ședințe. Ireal”, a comentat Laura Ștefan, expert anticorupție.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a dat afară săptămâna trecută pe Pavel Abraham din comisia formată de Ministerul Justiției de la Chișinău care urmează să desemneze judecătorul Republicii Moldova la CEDO. Președinția Moldovei a menționat că Abraham are probleme cu integritatea.

”În contextul concursului în desfășurare pentru funcția de judecător la CEDO din partea Republicii Moldova, doamna Președintă a retras membrul desemnat anterior de către Igor Dodon în comisia de concurs, domnul Pavel Abraham, din cauza unor dubii rezonabile cu privire la integritatea acestuia.

Ținând cont de importanța reprezentării Republicii Moldova la CEDO de către un judecător onest și profesionist, așteptările societății sunt ca acest concurs să se desfășoare într-o manieră de maximă transparenta și corectitudine. Respectiv, am desemnat-o drept reprezentant al Președinției în aceasta comisie pe dna Viorica Puica, o judecătoare competentă și corectă”, se menționează în mesajul consilierului pe justiție al Președinției, Olesea Stamate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here