O serie de mesaje falsificate, cu tentă negativă la adresa lui Klaus Iohannis și a PNL, au început să fie răspândite pe Facebook, inclusiv de lideri PSD sau persoane apropiate de PSD, și care îndeamnă la boicot în turul doi al alegerilor prezidențiale. Campania a început cu celebrul trucaj în care Klaus Iohannis ar purta o cască în ureche și continuă cu clonarea unor pagini de Facebook ale USR, dar și a ministrului Finanțelor Florin Cîțu, scrie newsweek.

Fake news-ul a fost semnalat încă de joi de cei de la PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș:

Asistăm în ultimele zile la extrem de multe campanii mincinoase prin care se încearcă inducerea ideii că Alianța USR PLUS îndeamnă la boicotarea turului doi al alegerilor prezidențiale. Este o campanie de dezinformare al cărei beneficiar este candidatul PSD Viorica Dăncilă. Îi cerem Vioricăi Dăncilă să prezinte scuze pentru aceste minciuni nerușinate și să se delimiteze public de astfel de acțiuni în mod urgent”.

Alte două afișe cu elementele de identitate vizuală ale USR PLUS și prin care se îndeamnă la vot pentru Viorica Dăncilă au fost postate pe Facebook de purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu, și de către fiul lui Gabriel Oprea.

Un alt fals răspândit pe rețelele de socializare încearcă să acrediteze ideea că guvernul liberal intenționează impozitarea banilor trimiși în țară de românii care lucrează în străinătate. Mesajul îi este atribuit ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, a cărui pagină de Facebook a fost clonată pentru ca falsul să pară cât mai real. Liberalii au denunțat însă imediat drept ”fake news marca PSD” mesajul atribuit lui Cîțu.

Un mesaj mincinos se propagă pe rețelele de socializare. El este atribuit ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, și susține că acesta ia în calcul impozitarea salariilor românilor din diaspora.

„Țara este într-o situație dificlă. Ne chinuim să găsim soluții pe plan intern dar avem grave dificultăți. Am alăcătuit o comisie pentru a găsi modalități de a impozita atât salariile celor aflați în Diaspora cât și servciile de transfer gen Western Union și MoneyGram. E timpul să strângem cureaua…”  

Postarea este prelucrată în Photoshop și îi este atribuită lui Florin Cîțu care are și o imagine.

Imediat, ministrul de Finanțe a reacționat și a anunțat că postare nu îi aparține, ci este vorba de un grosolan FAKE NEWS. De altfel, postarea nu se regăsește nici pe contul personal, nici pe pagina lui Florin Cîțu.

Este al doilea fake news de amploare după cel de miercuri în care, inclusiv Gabriela Firea, a publicat o postare în care se pretindea că președintele Klaus Iohannis a avut o cască la conferința de presă.  

În Diaspora, Klaus Iohannis a câștigat 53%, iar Dăncilă 2%  

Mașinăria de fake-uri a PSD a început odată cu postarea Gabrielei Firea care susținea că Iohannis ar avea o cască în care cineva îi șoptește răspunsurile la întrebări.

Fake news-ul a fost preluat rapid pe grupurile și de site-urile apropiate de PSD, iar la conferința de presă un jurnalist i-a spus președintelui informația care circulă în spațiul public cu privire la presupusa cască din ureche.

Falsul răspândit de Gabriela Firea a fost rapid demontat atât de președintele Iohannis, chiar în cadrul conferinței, cât și de fotoreporterul Octav Ganea care a publicat o fotografie în care se vede că șeful statului nu are nicio cască în interiorul urechii. În urma reacțiile negative masive, Firea a șters postarea de pe Facebook.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here