Schimbări majore, de sâmbătă, la plățile cu cardul

Noua directivă europeană PSD2, cu privire la standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienţilor şi standardele deschise, comune şi sigure de comunicare, intră în vigoare începând de sâmbătă, 14 septembrie 2019, şi aduce schimbări semnificative la mai multe aspecte fiscale, inclusiv la plăţile cu cardul, a transmis Ziarul Financiar 
 

Efecte directe: 

Plăţile pe internet şi în magazine se vor efectua în baza aplicării procedurii de autentificare strictă a clienţilor cu anumite excepţii (plăţi de valoare mică sau plăţi recurente). Asta înseamnă că un client va trebui să parcurgă paşi adiţionali pentru validarea/autorizarea plăţilor online şi în magazine, transmite ING printr-un comunicat citat de Ziarul Financiar. 

Cea mai importantă prevede introducerea pentru majoritatea plăților online a ceea ce se numește “parola 3D Secure”. Pentru plățile online, dacă valoarea tranzacției este sub 30 EUR, echivalentul în lei, este posibil să nu vi se solicite parola 3D Secure. Dacă valoarea cumulată a tranzacțiilor efectuate anterior, fără parola 3D Secure, depășește echivalentul în lei a 100 EUR, va fi necesar să introduceți parola 3D Secure.

De asemenea, pentru unele plăţi contactless la POS va fi necesar să se introducă codul PIN. Regulamentul UE prevede că după fiecare 5 plăţi contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.

Efecte generale: 

Directiva conține prevederi pentru o mai bună protecție a consumatorilor împotriva fraudelor și a incidentelor de plată. De asemenea, sunt prevăzute drepturi sporite ale consumatorilor pentru realizarea de transferuri și remiteri de bani în afara Europei sau plăți în monede ale țărilor terțe. Noua reglementare încurajează apariția unor noi furnizori de servicii și dezvoltarea de modalități inovatoare de plată de pe telefonul mobil și prin Internet în Europa, pentru a stimula competitivitatea Uniunii Europene la nivel mondial.

Directiva (UE) 2015/2366 extinde categoria Instituțiilor de Plată cu noi tipuri de jucători, prin prevederi care permit accesul la contul bancar al unor entități externe, ce pot oferi clienților informații privind conturile și servicii de inițiere a plăţilor. Acești furnizori vor trebui să respecte aceleași standarde în materie de reglementare și supraveghere ca toate celelalte instituții de plată.

Instituțiile de credit și toți furnizorii de servicii de plată vor trebui să crească nivelul de securitate a tranzacțiilor on-line, prin includerea unui protocol mai strict de autentificare a clientului în vederea efectuării plății, a scris Asociația Română a Băncilor. 

Directiva PSD2 a fost adoptată acum 4 ani iar statele-membre aveau doi ani să o transpună în legislația internă. Doar că proiectele de act normativ pentru transpunerea directivei au fost depuse la Senat în aprilie 2019 (L187/2019 și L188/2019) și în prezent se află în dezbatere la Camera Deputaților. România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here