Marii electori s-au reunit pentru a aproba victoria lui Biden. Victoria sa, confirmată în Pennsylvania, Georgia şi Arizona

Sursa: Facebook

Marii electori americani s-au reunit luni de-a lungul Statelor Unite pentru a aproba victoria lui Joe Biden, conform AFP, preluată de News.ro.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, care va deveni pe 20 ianuarie al 46-lea preşedinte din istoria ţării, va ţine un discurs seara de la Wilmington (Delaware) pentru a celebra „puterea şi rezistenţa” democraţiei americane. 

Procesul, care va avea loc în fiecare stat, nu are în mod tradiţional audienţă. Dar anul acesta va fi retransmis în direct după săptămâni de lupte în justiţie duse de Donald Trump din cauză că nu şi-a recunoscut înfrângerea. 

„Nu doar din respect pentru tradiţii, dar şi pentru a arăta lumii, astăzi mai mult ca niciodată, că sistemul nostru funcţionează”, a subliniat Chris Sununu, guvernatorul republican al New Hampshire, înainte ca cei patru mari electori să se pronunţe în favoare lui Joe Biden. 

La Harrisburg, cei 20 de mari electori din Pennsylvania au votat, aşa cum era previzibil, pentru Joe Biden. „Este o zi mare pentru democraţie, pentru libertate şi pentru Pennsylvania”, a reacţionat Nancy Mills, preşedinte al Partidului Democrat în acest stat unde Donald Trump a câştigat în 2016, dar a pierdut în 2020. 

Şi toţi cei 16 electori din Georgia şi cei 11 din Arizona au votat pentru Biden.

Rezultatele scrutinului din 3 noiembrie au fost deja certificate de fiecare dintre cele 50 de state americane: democratul a adunat un număr record de 81,28 de milioane de voturi, adică 51,3% din sufragii, faţă de 74,22 de milioane (46,8%) pentru preşedintele republican în exerciţiu. 

Dar în Statele Unite, locatarul de la Casa Albă este ales prin vot universal indirect, fiecare stat atribuind în general marilor electori, numărul lor fiind în funcţie de populaţie, candidatului care câştigă primul la nivel local. 

Rezultatele certificate confirmă avansul confortabil al lui Joe Biden, anunţat din 7 noiembrie de marile trusturi de presă, cu 306 mari electori faţă de 232 pentru Donald Trump. 

Pragul de 270 de mari electori ar trebui depăşit pentru Joe Biden în cursul după-amiezii când şi California se va exprima în privinţa votului. 

Cei 538 de mari electori sunt responsabili politici locali, figuri ale societăţii civile sau apropiaţi de un candidat. Mare parte sunt necunoscuţi marelui public, dar şi personalităţi naţionale fac parte din colegiul electoral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here