Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat în 2017 la 7 ani de închisoare în dosarul „Băneasa” nu va fi extrădat în România pentru executarea pedepsei, informează ziare.com.

Curtea Supremă a Regatului Unit i-a acceptat vineri apelul împotriva deciziei de extrădare emisă de o curte inferioară.

Lord Justice Holroyde, magistratul care a luat această decizie susține că judecătorul Ion Tudoran, de la Curtea de Apel București, nu a fost un magistrat imparțial ceea ce nu mai garantează condamnarea legală a lui Puiu Popoviciu.

„Pe baza dovezilor proaspete, sunt mulțumit și cred că există acum motive substanțiale pentru a crede că exista un risc real că apelantul să fi fost condamnat de un judecător care nu putea fi imparțial din cauza relației sale nedezvaluite cu un martor cheie al acuzării și care, prin urmare, nu ar fi trebuit să judece cazul și că recurentul a suferit astfel negarea completă a drepturilor sale la art.6 la un proces corect. Prin urmare, există motive substanțiale pentru a susține că, dacă se întoarce în România, există un risc real că el să sufere încălcarea completă a drepturilor sale prevăzute de art.5, deoarece condamnarea sa la închisoare vă fi arbitrară”, se arată în motivarea Înaltei Curți a Angliei.

Fostul judecător Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel București (CAB) a fost pus sub acuzare de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție pentru abuz în serviciu și represiune nedreaptă în legătură cu condamnarea omului de afaceri Puiu Popoviciu în dosarul Băneasa.

Mandatul european de arestare emis de Curtea de Apel București a fost aprobat de instanța britanică de fond care a dispus predarea la data de 12 iulie 2019. Popoviciu a declarat apel și a avut căștig de cauză.

Puiu Popoviciu a fost condamnat, pe 2 august 2017, la 7 ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, în dosarul „Băneasa”. În momentul în care justiția din Romania a dat sentința, Puiu Popoviciu era în Marea Britanie și s-a predat, însoțit de avocat, ofițerilor de la London Metropolitan Police. Ulterior, el a fost eliberat pe o cauțiune de 200.000 de euro.

Popoviciu v Romania Approved Judgment by Laurentiu Sirbu on Scribd

1 COMENTARIU

  1. Sa vedem ce spun Orban ,ministrul justiției, CSM-ul…si in final președintele…
    Rușine!!!!…ăștia sunt judecătorii din rumania corupți până în vârful capului, nu mai vor ceva pensii speciale, salarii nesimțite, vaucere, prime,mașini, vile, excursii,să iasă la pensie la 40 de ani ..,??..
    Va dati seama ce mafie e în justiție, practic l-au făcut scăpat ca pe ghiță &co !!!..
    Normal daca se judeca corect ,criminalul asta trebuia sa fie in pușcărie de 10 ani…,dar au pasat procesul si uite unde s-a ajuns …
    D-aia nici dracul.nu ne bagă în seamă în europa….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here