Putin a anunţat o operaţiune militară în Ucraina. Biden: Rusia singură este responsabilă pentru moartea şi distrugerea care vor urma

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.

Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat „pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii”. El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să „de-nazifice” Ucraina.

Reacția șefului NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat cu fermitate joi atacul nesăbuit al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieţi de civili, transmite Reuters.

El a spus că aliaţii se vor întâlni pentru a aborda noua agresiune a Rusiei.

Explozii puternice au fost auzite joi în oraşul portuar Mariupol, în estul Ucrainei, la scurt timp după ce Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară împotriva Ucrainei, potrivit unor jurnalişti de la AFP.

Portul este cel mai mare oraş ucrainean de pe linia frontului, cu o jumătate de milion de locuitori. Explozii au fost auzite şi la Kiev, în capitală, la scurt timp după ora 03:00 GMT.

Joe Biden: „Rusia singură este responsabilă”

Preşedintele american Joe Biden a denunţat miercuri seara „atacul nejustificat” al Rusiei asupra Ucrainei, după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, informează AFP.

„Rusia singură este responsabilă pentru moartea şi distrugerea pe care le vor provoca acest atac”, a insistat liderul de la Casa Albă.

Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a informat agenţia de ştiri Interfax, citând presa locală, transmite Reuters.

Doi reporteri, Reuters şi Fox News, au auzit o serie de zgomote îndepărtate puternice, asemănătoare cu tiruri de artileriei în Kiev la primele ore ale dimineţii de joi, la câteva minute după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că a autorizat o operaţiune armată specială în Ucraina.

Diplomația ucraineană: „Putin tocmai a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei”

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunţat joi că Rusia a lansat o ”invazie la scară largă a Ucrainei” şi a îndemnat lumea să îl oprească pe preşedintele rus Vladimir Putin.

”Putin tocmai a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei. Oraşe ucrainene paşnice sunt sub lovituri”, a declarat Kuleba, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin.

”Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra şi va învinge. Lumea poate şi trebuie să-l oprească pe Putin. Timpul pentru a acţiona este acum”, a scris Kuleba într-un tweet.

„Scopul operațiunii militare ofensive rusești este de a distruge statul ucrainean, de a ocupa cu forța teritoriul ucrainean și de a stabili controlul ocupațional. Forțele Armate Ruse lansează atacuri asupra orașelor pașnice ucrainene din diferite direcții, inclusiv de pe teritoriul Donbasului și Crimeea ocupate temporar, precum și din regiunea de sud-est. Acesta este un act de război, un atac la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, o încălcare brutală a Cartei ONU și a normelor și principiilor de bază ale dreptului internațional.Ucraina și-a activat dreptul la autoapărare în conformitate cu dreptul internațional. Spiritul de luptă al armatei ucrainene este ridicat, apărătorii noștri sunt gata să dea un răspuns decisiv statului agresor și vor proteja pământul ucrainean cu toată puterea. Ucraina solicită comunității internaționale să acționeze imediat. Numai acțiunile unite și decisive pot opri agresiunea lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei”, se arată într-un alt mesaj, postat pe Facebook, al diplomației ucrainene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here