Putin a semnat un decret de înrolare a 134.500 de noi recruţi în armata rusă. Explicația ministerului rus al apărării

Preşedintele Vladimir Putin a semnat, joi, un decret prin care a ordonat înrolarea a 134.500 de noi recruţi în armată, ca parte a recrutării anuale de primăvară a Rusiei, însă potrivit Ministerului rus al Apărării, convocarea nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina, relatează News.ro, care citează Reuters.

Ordinul a fost emis la cinci săptămâni de la începerea invaziei Rusiei în Ucraina, care s-a confruntat cu o rezistenţă acerbă din partea armatei ucrainene. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, marţi, că niciun recrut nu va fi trimis în ”zonele fierbinţi”.

Problema implicării recruţilor în război este foarte sensibilă. Pe 9 martie, Ministerul rus al Apărării a recunoscut că nişte recruţi au fost trimişi în Ucraina după ce Putin a dezminţit acest lucru în diverse ocazii, spunând că au fost trimişi doar soldaţi şi ofiţeri profesionişti.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat la acea vreme că preşedintele a ordonat procurorilor militari să investigheze şi să îi pedepsească pe oficialii responsabili de nerespectarea instrucţiunilor sale de a exclude recruţii.

Recrutarea militară anual de primăvară, care se desfăşoară între 1 aprilie şi 15 iulie, vizează bărbaţii ruşi cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, se arată în decretul lui Putin.

Serghei Şoigu a declarat, marţi, că recruţii vor fi trimişi la bazele desemnate la sfârşitul lunii mai.

”Majoritatea personalului militar va urma o pregătire profesională în centre de pregătire timp de trei până la cinci luni. Permiteţi-mi să subliniez că recruţii nu vor fi trimişi în nicio zonă fierbinte”, a spus el.

Cu toate acestea, Mihail Benyash, un avocat care reprezintă mai mulţi membri ai Gărzii Naţionale a Rusiei care au refuzat un ordin de a merge în Ucraina, a declarat că, în conformitate cu legislaţia rusă, recruţii ar putea fi trimişi la luptă după câteva luni de antrenament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here