Putin ar putea opri în curând gazul în toată Europa. Un expert explică ce plan are liderul de la Kremlin

Vladimir Putin a demonstrat că nu există limite pentru el. De marți, Europa se luptă cu efectele haosului pe care liderul de la Kremlin l-a provocat. Experții avertizează, însă, că întreruperea gazelor către Polonia și Bulgaria este doar începutul, deoarece președintele rus are un alt plan. Datorită cantităților uriașe de materii prime livrate în Europa, Putin vrea să divizeze Uniunea Europeană.

Sancțiunile pe care lumea le-a impus au adus economia Rusiei în pragul falimentului. Acesta este motivul pentru care Putin, prin decret, a ordonat altor țări să plătească gazul în ruble. În caz contrar, va închide robinetul. Guvernul Poloniei și Bulgaria nu au fost de acord cu acest șantaj și de aceea Gazprom a decis marți să nu mai pompeze gaze.

*Putin vrea să divizeze țările

Acum Vladimir Putin ține întreaga lume în suspans. Se va întâmpla ca acesta să închidă robinetul și acelor țări de ale căror resurse vor beneficia Polonia și Bulgaria, după oprirea gazelor rusești?

Mă aștept ca scenariul în care Rusia închide robinetul întregii Europe să fie foarte puțin probabil, pentru că și Rusia ar pierde din punct de vedere economic” – spune Paweł Musiałek de la Centrul de Analiză al Clubului Jagiellonian într-un interviu pentru Fakt.pl.

”Rușii văd că există țări din Uniunea Europeană care adoptă o atitudine critică față de Rusia în timpul războiului din Ucraina, dar nu sunt dispuși să urmeze o politică precum Statele Unite, care au declarat că sunt interesate de rezultatul războiului în care Rusia ar fi foarte slăbită sau complet exclusă din sistemul european.

”Cu siguranță, Ungaria, Germania și Austria se numără printre acele țări care nu doresc ca Rusia să fie complet izolată ca urmare a acestui război”, adaugă Paweł Musiałek.

Potrivit expertului, guvernele unor țări pot fi de acord cu condițiile stabilite de Kremlin. ”Scopul Rusiei este să împartă Europa, astfel încât acele țări care se străduiesc pentru o formă de acord cu Rusia să accepte livrări contra ruble, puțin de frică și puțin pentru că au avut întotdeauna o politică de a nu izola rușii. De cealaltă parte a acestei diviziuni va fi Polonia, vor fi statele baltice, vor fi acele țări care sunt cele mai critice față de Rusia, motiv pentru care suspendarea gazelor către Polonia este o astfel de încercare de a crea o falie între țările europene”, explică expertul Centrului de Analiză al Clubului Jagiellonian.

*Ar fi benefic pentru Rusia să renunțe la gaze în toată Europa?

Potrivit lui Paweł Musiałek, întreruperea completă a Europei de gazul rusesc ar fi dăunătoare Rusiei.

Mi se pare că scenariul în care Rusia închide robinetul de gaz pentru întreaga Europă nu ar fi benefic pentru Rusia. Tot pentru că ar accelera procesul de decuplare a Europei de materiile prime rusești și ar oferi țărilor europene mai multă libertate în politica lor față de Rusia. Dacă aceste țări și-ar diversifica sursele, ceea ce probabil se va întâmpla acum, peste câțiva ani s-ar putea întâmpla mult mai repede” – mai susține Paweł Musiałek.

Potrivit unui expert de la Centrul de Analiză al Clubului Jagiellonian, rezultatul final al acestui joc dintre Vladimir Putin și țările din Occident nu este o concluzie inevitabil.

Trebuie să așteptăm să vedem cum vor răspunde țările, individual și companiile, individual, pentru că încheie contracte cu Gazprom, la propunerea Rusiei. Apoi vom vedea clar dacă Rusia a reușit de fapt să împartă Europa și unii s-au mutat în contracte pe ruble sau dacă va determina Occidentul să adopte o poziție unificată care probabil ar fi critică pentru așteptările Rusiei”, explică Paweł Musiałek.

*Ungaria a fost de partea lui Putin?

Disponibilitatea de a plăti gazul în ruble a fost deja exprimată de reprezentanții guvernului ungar.

Livrările de gaze către Ungaria nu sunt amenințate, în ciuda suspendării acestor livrări către Bulgaria, prin care gazoductul trece mai la nord. Ungaria va achita următoarea plată planificată pentru gazul rusesc printr-o factură specială cu Gazprombank, prin care va schimba euro în ruble, a anunţat miercuri şeful Ministerului de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto.

Ungaria ar trebui pedepsită pentru încălcarea sancțiunilor și sprijinirea lui Putin. Orban rupe solidaritatea europeană, dar nu va reuși. Guvernul polonez nu ar trebui să cruțe nicio critică la adresa lui Orban, deși nu cred că are vreo influență asupra acestui aliat. Singurul lucru pe care îl poate face acum este să îl critice foarte dur pe Orban și să respecte el însuși regulile și legea Uniunii Europene” – a declarat europarlamentarul Fakt Róża Thn de la Polonia 2050.

Cum ar trebui să se comporte acum guvernul polonez față de atitudinea Ungariei?

Guvernul polonez nu ar trebui să-și facă griji pentru Orban, ci pentru polonezi, să furnizeze gaze Poloniei și polonezilor. Există șanse mari pentru asta. Să ne concentrăm pe asigurarea continuității aprovizionării cu energie către Polonia, și nu pe educarea vecinilor noștri” – a declarat Ryszard Czarnecki, europarlamentar PiS într-un interviu pentru Fakt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here