FT: Grupurile OMV din Austria și Uniper din Germania, pregătite să respecte condițiile lui Putin pentru gazul rusesc

Sursa: INQUAM/George Călin

Unele dintre cele mai mari companii energetice din Europa se pregătesc să folosească noul sistem de plată cerut de Kremlin pentru gazul rusesc, despre care criticii spun că va submina sancțiunile UE, va amenința unitatea blocului și va oferi miliarde de numerar economiei Rusiei, scrie joi Financial Times.

Grupurile includ doi dintre cei mai mari importatori de gaz rusesc: Uniper cu sediul la Düsseldorf și OMV cu sediul la Viena.

Grupurile energetice OMV din Austria și Uniper din Germania intenționează să folosească conturi de ruble pentru plăți, în timp ce Eni din Italia încă mai analizează opțiunile.

Distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Ungaria și Slovacia intenționează să deschidă conturi în ruble la Gazprombank din Elveția pentru a răspunde solicitării rușilor ca plățile să fie făcute în propria monedă, potrivit unor persoane care cunosc pregătirile, citate de FT.

Negocierile dintre cumpărătorii europeni și Gazprom, furnizorul rus de gaze controlat de stat, s-au intensificat pe măsură ce termenele limită de plată se apropie, au spus aceștia.

Eni din Italia, alt client important al Gazprom, își evaluează opțiunile, au spus două persoane familiare cu discuțiile. Compania susținută de Roma are până la sfârșitul lunii mai, când urmează să efectueze următoarea plată pentru proviziile rusești, pentru a efectua un apel final, au spus oficialii italieni, citați de FT.

Pregătirile arată impactul eforturilor Rusiei de a se folosi de  aprovizionarea cu gaze oentru a contesta capacitatea UE de a menține un front unit împotriva Moscovei, comentează FT.

OMV spune că a analizat cererea Gazprom privind metodele de plată în contextul sancțiunilor stabilite de UE și că lucrează la o soluție conformă cu aceste măsuri.

La rândul lor, cei de la Uniper susțin că plățile cerute de ruși nu încalcă sancțiunile. „Considerăm că modificarea procesului de plată este conformă cu legea sancțiunilor și astfel plățile sunt posibile”, a declarat Tiina Tuomela, director financiar al Uniper.

În ceea ce-i privește, oficialii italieni au spus că liniile directoare ale Comisiei Europene cu privire la faptul că modalitatea de plată cerută de Gazprom reprezintă o încălcare a sancțiunilor sunt ambigue și nu oferă claritate statelor membre.

Vicecancelarul german și ministrul economiei, Robert Habeck, a declarat miercuri că mecanismul de plată rusesc este „calea pe care UE ne-a trasat-o”.

Este calea care este compatibilă cu sancțiunile și, din câte înțeleg, companiile germane care o fac în acest fel sunt în conformitate cu contractele lor”, a spus el. „Majoritatea țărilor UE adoptă această abordare”, a mai spus Habeck.

El a adăugat că, în urma unei vizite de marți, în Polonia, a înțeles că Varșovia intenționează să adopte o linie mai intransigentă cu Moscova. „Nu le este frică de un embargo”, a spus el.

Președintele rus Vladimir Putin a emis un decret la sfârșitul lunii martie prin care cumpărătorii de gaze din așa-zise națiuni neprietenoase – care includ toată UE – trebuie să înființeze atât conturi bancare în valută, cât și în ruble la Gazprombank, filiala comercială financiară a Gazprom cu sediul în Elveția, pentru a-și plăti rezervele. Măsura a fost văzută ca o modalitate de neutralizare a sancțiunilor UE împotriva băncii centrale a Rusiei din cauza invaziei Ucrainei de către Moscova.

Importatorii de gaze din Polonia și Bulgaria, care au refuzat să se înscrie în schema Kremlinului, au fost privați miercuri de aprovizionarea cu gaze din Rusia, o decizie pe care Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a descris-o ca fiind echivalentă cu un șantaj.

Bruxelles-ul s-a străduit să contracareze cererile Moscovei: Comisia a emis îndrumări tehnice oficiale care admit că ingineria financiară concepută de Kremlin ar putea fi „conformă cu sancțiunile” în anumite condiții. Aceasta ar avea drept rezultat ca Rusia să poată accesa fonduri de miliarde din gaze pentru a-și susține moneda și economia, au spus statele membre și oficialii UE.

Conform noului mecanism rusesc, companiile europene ar continua să plătească Gazprombank pentru importurile lor în euro – asigurându-se că nu au încălcat regimul de sancțiuni. Banca rusă, care nu este supusă sancțiunilor UE, ar transforma apoi, la cererea lor, depozitele de euro în ruble într-un al doilea cont deschis pe numele lor, pentru a fi plătite în continuare către Rusia.

Consilierii CE au ajuns la concluzia că orice mișcare a UE de a impune sancțiuni împotriva Gazprombank – care ar fi cea mai rapidă modalitate de a înlătura lacuna – ar putea pune în pericol întregul mecanism de plată existent pentru gazul rusesc, ducând la o încetare catastrofală a livrărilor către blocul comunitar.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al CE, a declarat într-un interviu că depinde în primul rând de companiile individuale care au semnat contractele cu Gazprom să implementeze și să interpreteze regulile. Dar i-a îndemnat să respecte litera acestor contracte.

Prețurile sunt convenite în euro sau dolari. Deci plătiți această sumă de euro pentru o anumită cantitate de benzină, sfârșitul poveștii”, a spus el.

Mișcarea Rusiei de a întrerupe aprovizionarea cu gaze către Bulgaria și Polonia a fost totuși o provocare, a recunoscut Dombrovskis. „Este important să păstrăm unitatea UE în această privință și, așa cum a spus președintele von der Leyen, nu ar trebui să cedăm la acest tip de șantaj”, a spus el.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here