Ne confruntăm cu noi ameninţări la care trebuie să reacţionăm„, este avertismentul președintelui rus Vladimir Putin, în contextul celui mai recent test cu rachetă efectuat de Statele Unite pe teritoriu american, la scurt timp de la retragerea Washingtonului din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, informează Reuters.

Kremlinul susține că proiectilul testat de Pentagon ar putea fi lansat și cu ajutorul instalației militare din România, în timp ce partea americană reiterează faptul că scutul de la Deveselu are strict caracter defensiv.

Statele Unite vor putea lansa din România și Polonia rachete de tipul celei care a fost testată de Pentagon după retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF)”, a afirmat, miercuri seară, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Referindu-se la racheta pe care Pentagonul a testat-o recent în contextul retragerii Statelor Unite din Tratatul INF, Vladimir Putin a declarat: „Tot ce trebuie să faci (n.r. pentrru a putea lansa acest tip de rachetă din România sau Polonia) este să schimbi sistemul software.”Sunt noi ameninţări la care noi trebuie să reacţionăm”, a declarat Vladimir Putin, potrivit agenţiei Reuters, în cursul unei vizite în Finlanda.

Anterior, Departamentul american al Apărării a anunţat efectuarea unui test cu o rachetă ofensivă asemănătoare cu cele utilizate în sistemul antibalistic din România. Testul a fost efectuat duminică (luni dimineaţă, ora României) în zona Insulei San Nicolas (California), situată în Oceanul Pacific. Racheta a atins ţinta stabilită, aflată la distanţa de peste 500 de kilometri, a anunţat Pentagonul. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat pentru agenţia Reuters că racheta testată a utilizat un sistem de lansare de tip MK41, explicând însă că nu este vorba de aceeaşi versiune cu cea instalată la baza antirachetă din România sau care urmează să fie montată în Polonia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here