Putin, despre tensiunile globale: Se pot agrava până la un conflict de tipul „toţi împotriva tuturor”

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri, în cadrul unei întâlniri virtuale a Forumului Economic Mondial, că pandemia de coronavirus a exacerbat problemele şi dezechilibrele globale şi că acestea se pot agrava până la o luptă de tipul „toţi împotriva tuturor”, relatează CNBC.

„Pandemia de coronavirus a devenit o problemă majoră pentru omenire şi a accelerat schimbările structurale, ale căror condiţii preliminare existau deja. Avem toate motivele să credem că tensiunile ar putea fi agravate şi mai mult”, a spus Putin.

Acesta a invocat experţi care au comparat starea actuală a afacerilor globale cu anii 1920 şi 1930, când vine vorba de amploarea a ceea ce el a numit „provocări şi ameninţări potenţiale” sistemice.

Criza a sporit stratificarea socială, populismul, radicalismul de dreapta şi de stânga, a spus Putin, adăugând că procesele politice interne devin tot mai violente.

„Toate acestea nu pot decât să afecteze relaţiile internaţionale, făcându-le mai puţin stabile şi previzibile”, a spus el.

„În secolul 20, eşecul şi incapacitatea de a rezolva astfel de probleme au dus la catastrofalul Al Doilea Război Mondial. Desigur, în zilele noastre un astfel de conflict nu este posibil, sper că în principiu nu este posibil, deoarece ar însemna sfârşitul civilizaţiei noastre. Dar aş dori să reiterez că situaţia s-ar putea dezvolta în mod imprevizibil şi necontrolat dacă vom sta fără să facem nimic pentru a evita acest lucru. Şi există posibilitatea ca noi să experimentăm un prăbuşire reală a dezvoltării globale, care ar putea duce la o luptă a tuturor împotriva tuturor.”

Putin, a cărui apariţie la summit-ul Agendei de la Davos nu figura în programul de preconferinţă, a adăugat că o astfel de luptă ar însemna nu numai „distrugerea valorilor tradiţionale”, ci şi a libertăţilor fundamentale. O responsabilitate comună astăzi este de a evita un astfel de viitor distopic, a adăugat el.

Apariţia lui Putin la summit, care are loc de obicei în staţiunea de schi din Davos, Elveţia, şi atrage lideri globali din lumea politică şi de afaceri, este controversată. Dar Klaus Schwab, fondator şi preşedinte executiv al Forumului, l-a prezentat pe Putin spunând că Rusia este un participant vechi şi că este important ca dialogul constructiv să continue în vremuri de dispute şi diferenţe.

În Rusia au loc tulburări din ce în ce mai mari, după arestarea liderului opoziţiei şi critic al lui Putin, Alexei Navalnîi, care a fost reţinut imediat ce s-a întors în Rusia la începutul acestei luni, după ce a fost tratat în Germania în urma otrăvirii cu agentul nervos Noviciok.

Navalnîi susţine că Putin a ordonat tentativa asupra vieţii sale, dar preşedintele neagă orice implicare.

Naţiunile occidentale iau în considerare sancţiuni suplimentare asupra Rusiei, ca urmare a arestării lui Navalnîi.

Putin a criticat, miercuri, şi puterea giganţilor mediei sociale, afirmând că impactul lor asupra societăţii face ca aceştia să concureze cu guvernele alese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here