Putin îl momește pe Viktor Orban să se alăture proiectului gazoductului din Turkmenistan

Foto: gazeta.ru

Rusia ar aprecia participarea Ungariei la proiectul gazoductului din Turkmenistan, care ar constitui o alternativă la ruta de transport prin Ucraina, a declarat preşedintele Vladimir Putin miercuri, la Budapesta. „Proiectul este interesant pentru Ungaria din punctul de vedere al securităţii energetice”, a arătat liderul de la Kremlin, într-o declaraţie citată de DPA, transmite Agerpres.

Gazoductul ar urma să transporte gaz din Rusia către Turcia, pe sub Marea Neagră, şi în continuare prin Bulgaria şi Serbia, către Ungaria. Sectoarele din cele două ţări balcanice urmează să fie finalizate anul viitor.

După întâlnirea cu Putin, premierul ungar Viktor Orban a afirmat într-o conferinţă de presă că ţara sa ar fi interesată de diversificarea rutelor de transport pentru gaze.

„Dacă gazul rusesc vine doar prin Ucraina, nu este bine pentru Ungaria. Nu ne place să fim dependenţi de nicio ţară unică de tranzit”, a spus el.

Gazoductul din Turkmenistan a fost un subiect central al vizitei preşedintelui rus la Budapesta, dedicată extinderii legăturilor economice.

Ungaria, membră a NATO şi a Uniunii Europene, are relaţii bune cu Rusia şi în acelaşi timp este angajată într-o dispută cu Ucraina privind drepturile minorităţii ungare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here