Turcia revine la șantaj și spune că va bloca planul de apărare al NATO pentru țările baltice şi Polonia

Foto: Mevlut Cavusoglu/ Facebook

Turcia va bloca varianta finală a planului de apărare al NATO pentru republicile baltice şi Polonia dacă aliaţii nu vor conveni să desemneze miliţia kurdă siriană Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) drept grupare teroristă, a declarat vineri ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, informează Agerpres, care citează AFP.

La două zile după summitul NATO la care secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a anunţat că Turcia şi-a retras obiecţiile, dându-şi sprijinul pentru avansarea planurilor de apărare, Cavusoglu a subliniat că Ankara a aprobat următorul pas în acest proces, dar nu şi-a dat încă aprobarea finală.

„Ambele planuri aşteaptă la acelaşi nivel”

Ankara va bloca planul până când propunerea de apărare pentru Turcia – care, potrivit Ankarei, trebuie să includă o aprobare de către NATO a felului în care Turcia vede miliţia kurdă YPG – va fi şi ea aprobată, a declarat Cavusoglu în timpul unei vizite la Roma.

„Acest plan nu va fi publicat până când planul nostru nu va fi publicat de asemenea”, a spus Cavusoglu, descriind atitudinea Ankarei din timpul summitului ca pe un gest faţă de aliaţi. „Nu ar fi cinstit din partea unor ţări să nu aprobe planul nostru, în timp ce aprobă planul altora”, a spus el.

„Ambele planuri aşteaptă la acelaşi nivel… şi dacă ele vor fi publicate, atunci ele trebuie să fie publicate împreună. Însă, dacă există o problemă, atunci ele vor fi blocate amândouă. Nu se pune problema să se facă vreun compromis în această problemă”, a atenţionat ministrul turc.

Problema: YPG

Miliţia kurdă YPG constituie principalul element de luptă în cadrul Forţelor Democrate Siriene (FDS), partenerul Washingtonului în contracararea grupării jihadiste Stat Islamic în Siria. Ankara consideră YPG grupare teroristă şi este iritată de sprijinul acordat de Occident acestei miliţii.

Stoltenberg le-a spus reporterilor după summit că aliaţii nu au discutat despre modul în care să definească YPG. Mai târziu, Erdogan le-a declarat jurnaliştilor, la Londra, că aliaţii din NATO nu trebuie să abandoneze Turcia în lupta împotriva terorismului, după ce Ankara a aprobat planul la cererea liderilor francez, german, polonez şi a lui Stoltenberg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here