Putin își dă termen până în 2030 să reducă sărăcia în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin îşi dă termen până în 2030 să reducă la jumătate sărăcia, cu şase ani mai mult decât a promis la începutul mandatului său din 2018, potrivit unui decret publicat marţi, relatează News.ro, care citează AFP.

Acest decret privind „obiectivele dezvoltării Rusiei până în 2030”, publicat de Kremlin, stabileşte obiectivul „reducerii nivelului sărăciei la jumătate faţă de 2017”.

La realegerea sa, în 2018 – al patrulea mandat, care trebuia să fie ultimul său mandat – Putin a stabilit deja acest obiectiv, însă la orizontul lui 2024.

Însă, la puţin timp după aceea, Guvernul său a anunţat o creştere a TVA şi o creştere a vârstei pensionării – foarte prost primită -, în contextul în care bătrânii trăiesc într-o mare sărăcie.

Aceste măsuri au condus la o scădere a corei popularităţii liderului de la Kremlin.

Noile obiective anunţate marţi apar în urma adoptării unei reforme constituţionale controversate care îl autorizează pe Putin să efectueze alte două mandate, până în 2036, când urmează să aibă vârsta de 84 de ani.

Speranţele afişate de Rusia în vederea redresării economiei sale au fost afectate anul acesta de o criză petrolieră şi de pandemia covid-19.

”Condiţiile economice internaţionale sunt foarte, foarte defavorabile, iar aceste obiective ambiţioase sunt stabilite în pofida acestui lucru”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

O ”reajustare” este necesară, a anunţat el.

Kremlinul a justificat prin criza mondială abandonarea obiectivului din 2018 de a transforma Rusia în una dintre primele cinci economii mondiale.

”Obiectivele trebuie să fie realizate, pot fi atinse”, a apreciat Peskov.

În decretul de marţi, Putin stabileşte de asemenea obiectivul ”asigurării unei creşteri durabile a populaţiei” şi ”creşterea speranţei de viaţă la 78 de ani”.

Speranţa de viaţă, mai ales a bărbaţilor, rămâne slabă în Rusia, în pofida faptului că a crescut în ultimii ani, iar ţara se confruntă în continuare cu un important declin democgrafic.

Rusia a pierdut peste cinci milioane de locuitori din 1991 – o consecinţă a gravei crize demografice care a urmat căderea URSS.

Putin are totodată ambiţia de a crea un sistem de triere a deşeurilor şi o ”creştere cu cel puţin 70%” a exporturilor de produse, altele decât hidrocarburi – de care bugetul rus depinde în continuare foarte puternic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here