Putin se pregăteşte de o ofensivă majoră, avertizează oficiali ucraineni

Oficiali ucraineni de rang înalt spun că Vladimir Putin se pregăteşte pentru o nouă ofensivă majoră în noul an, în ciuda unei serii de eşecuri umilitoare pe câmpul de luptă suferite de Rusia în ultimele luni, scrie „The Guardian”, citat de News.ro.

Într-un interviu acordat „The Guardian”, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov (foto), a declarat că, deşi Ucraina este acum capabilă să se apere cu succes împotriva atacurilor cu rachete ale Rusiei care vizează infrastructura-cheie, inclusiv reţeaua energetică, au apărut dovezi că Kremlinul pregăteşte o nouă ofensivă amplă.
Comentariile lui Reznikov au confirmat declaraţii făcute săptămâna aceasta pentru „The Economist” şi de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, de şeful forţelor armate, generalul Valeri Zalujni, şi de şeful forţelor terestre, generalul-colonel Oleksandr Sirski. Generalul Zalujni a declarat că este posibil ca forţele ruseşti să încerce din nou să cucerească Kievul, posibil în februarie sau martie, şi se pregăteşte pentru această perspectivă.
Toate aceste declaraţii par să facă parte dintr-un efort amplu şi coordonat al Ucrainei de a-i avertiza pe aliaţii occidentali să nu se lase păcăliţi de o eventuală acalmie, care s-ar instala odată cu venirea iernii, subliniind ameninţarea continuă pe care Rusia o reprezintă pentru Ucraina, notează „The Guardian”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here