Qassem Soleimani, în spatele atentatului terorist din 2012 în Bulgaria?

Autoritățile de la Sofia nu creditează teoria că fostul comandant al Forței Quds, generalul iranian Qassem Soleimani, eliminat de un raid al SUA, ar fi în spatele atentatului terorist din Bulgaria din 2012.

În presa internațională a vuit recent, după uciderea lui Soleimani, faptul că fostul general iranian ar fi organizat atentatul terorist din 18 iulie 2012 de pe Aeroportul Burgas, când 5 turiști israelieni și un șofer bulgar au murit, iar alți 42 de israelieni au fost răniți. Atacul a survenit ca urmare a morții unui om de știință iranian, moarte pusă de Teheran pe seama Israelului.

Informația privind legătura dintre Soleimani și atentatul din urmă cu opt ani este menționată în rezoluția nr. 466 depusă de senatorul republican Ted Cruz în Senatul SUA, care fundamentează, printr-o lungă listă de operațiuni teroriste, necesitatea eliminării influentului lider militar iranian, numărul doi în ierarhia teocrației șiite de la Teheran.

Ce spune Borisov

„Nu putem face o asemenea conexiune”, a declarat jurnaliștilor bulgari premierul de la Sofia, Boiko Borisov. „Aceasta este legată de mass-media străină și este retransmisă aici, în Bulgaria. Deci, cu cât suntem mai potoliți și mai atenți în declarațiile noastre… Pace și diplomația sunt obiectivele noastre”, a adăugat premierul bulgar, citat de Radio Europa Liberă.

Scenariul a circulat intens în presa internațională, fiind preluat de The New York Times, BBC, The Guardian, The Jerusalem Post, France 24 etc. Toate aceste surse media au relatat despre faptul că organizația libaneză Hezbollah a orchestrat atentatul din 2012, atentat care de altfel a determinat Uniunea Europeană să catalogheze organizația drept teroristă, chiar dacă Sofia a susținut că nu deține suficiente dovezi despre implicarea rețelei. Hezbollah a fost „mâna dreaptă” a generalului Qassem Soleimani, care în calitate de comandant al Forței Quds, unitate de operațiuni externe a Gardienilor Revoluției, a construit aproape de la zero organizația.

Însă nu doar mass-media internațională a filtrat această informație, ci și guvernările precedente din Bulgaria. Fostul ministru bulgar de Externe Solomon Pasi s-a numărat printre susținătorii tezei legate de implicarea lui Soleimani în atentatul din 2012. Ipoteza unei filiere iraniene în acel caz a fost întărită în 2013 și de fostul ministru de Interne Țvetan Țvetanov.

Soleimani și Bosnia

În rezoluția depusă de senatorul Ted Cruz mai este menționat un stat din Balcani aflat pe „agenda” lui Qassem Soleimani ca potențială țintă a Forței Quds: Bosnia și Herțegovina.

De altfel, există o legătură între trecutul lui Soleimani și țara din Balcanii din Vest.

Un jurnalistul croat și fost reporter de război, Hasan Haidar Diab, spune că, între 1993 și 1994, Soleimani a fost implicat în războiul din Bosnia, pe fondul destrămării Iugoslaviei.

Diab a vorbit cu Soleimani în două ocazii, în 2016 și 2017, iar când generalul iranian a aflat că jurnalistul este originar din Croația, a întrebat rapid care este situația în Bosnia și Herțegovina, potrivit Vecernji List. Întrebat de Haidar Diab dacă a fost vreodată în Bosnia, Qassem Soleimani i-ar fi răspuns: „Absolut. Dar cu mult timp în urmă, în 1993 și 1994. Oriunde musulmanii au nevoie de ajutor, sunt acolo”.

Jurnalistul croat a mai povestit că atunci când și-au luat rămas bun, Soleimani i-ar fi replicat: „Rugați-vă să mor ca un martir, această este cea mai mare dorință a mea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here