Răbufnirea unui senator rus la adresa României: „Atunci toți erau orbi și surzi”. Strategia de Apărare a Țării, văzută în presa din Serbia drept o amenințare

Foto: NATO

Rusia va deveni oficial, pentru prima dată, un potențial inamic al României. Proiectul strategiei de apărare națională a României pentru perioada 2020-2024 prevede că Rusia este „un stat inamic care amenință regiunea”. Consiliul Superior de Apărare a Țării, condus de președintele Klaus Iohannis, a aprobat deja proiectul strategiei de apărare națională a României, scrie site-ul de știri sârb Novosti sub titlul „Răcirea relațiilor foștilor aliați din Pactul de la Varșovia amenință stabilitatea regiunii: Rusia este acum un stat inamic pentru România”.

  • Redăm articolul integral, tradus de Rador:

Noua strategie de apărare a României prevede că potențialul militar crește pe frontierele de est, că provincia Crimeea este militarizată, precum și regiunea Mării Negre în ansamblu și că Rusia desfășoară manevre militare și își crește potențialul militar, cu ajutorul căruia poate efectua operațiuni ofensive și defensive.

Acest fapt reprezintă o provocare serioasă pentru interesele naționale strategice ale României, precum și pentru securitatea UE și NATO. Autoritățile de la București consideră că Rusia amenință securitatea energetică, precum și stabilitatea completă în regiunea Mării Negre.

Documentul menționat a fost publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale a României. Președintele Iohannis consideră că noua strategie de securitate a țării sale prevede o perspectivă complexă asupra riscurilor și amenințărilor. De asemenea, președintele consideră că trebuie să se acorde o atenție deosebită deteriorării relațiilor dintre NATO și Rusia, răspândirii terorismului, atacurilor cibernetice ș.a.m.d.

La parada organizată cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a Zilei Victoriei, care va avea loc pe 24 iunie în Piața Roșie din Moscova, gazdele nu l-au invitat pe președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nimeni de la Kiev nu și-a manifestat dorința de a participa la sărbătorirea comună a jubileului. Au fost invitate țările membre ale Comunității Statelor Independente, precum și acei președinți de state prietene care și-au exprimat dorința de a veni la Moscova.

Consiliul Federației Ruse a reacționat deja la adoptarea documentului de la București, în care Rusia este numită „potențial agresor”. Serghei Tsekov, un senator rus reprezentând Crimeea, a declarat că armata rusă nu are nicio intenție de a ataca regiunea Mării Negre, astfel că nu există niciun motiv pentru români să facă referire la vreun pericol militar.

„În noul document, românii numesc Rusia un stat ”inamic”, dar dacă te uiți la istorie, se va vedea că România a fost ostilă Rusiei, nu invers”, a explicat senatorul Serghei Tsekov.

În afară de Tsekov, a reacționat și senatorul Alexei Pușkov, care este și un cunoscut jurnalist și publicist TV de la Moscova.

„România se ia după Statele Unite și repetă falsele banalități despre agresiunea Rusiei”, afirmă Pușkov.

„Nu am auzit ca România să se fi opus agresiunii atunci când Statele Unite au atacat Irakul sau au bombardat Libia. Atunci toți erau orbi și surzi. Relațiile dintre România și Rusia s-au deteriorat încă dinainte de publicarea proiectului de strategie de apărare națională la București. Încă de când a fost anunțat planul de instalare a rachetelor americane de interceptare în România, Moscova a avertizat că va strica relațiile. Experții militari ruși susțin că sistemele americane de lansare a rachetelor de interceptare pot fi adaptate cu ușurință pentru tragerea rachetelor cu rază medie de acțiune cu care pot fi atinse ținte din Rusia. În acest fel, România devine gazda unor rachete americane orientate către Rusia”, mai declarat Pușkov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here