Rafila, despre cazul Găești: „Ar trebui emis un act oficial care să permită utilizarea acestor doze restante”

Sursa foto: stopgripa.ro

Alexandru Rafila a afirmat că ar trebui să fie emis un act oficial care să permită utilizarea dozelor restante de vaccin de către Comitetul de coordonare a vaccinării sau de către Ministerul Sănătăţii. El a adăugat că nu a făcut încă vaccinul, pentru că a trecut recent prin boala COVID-19, însă îl va face.

„Eu îl cunosc pe domnul doctor Beluşică. E un om mai impetuos, care doreşte să spună ceea ce crede într-un anumit moment. E foarte bine să fie aşa, nu asta este problema. Atunci când iei o decizie, de exemplu, ca să nu arunci vaccinul, ceea ce este absolut corect, trebuie totuşi să te gândeşti la două elemente. Primul este legat de planificarea vaccinării, adică eu nu sunt de acord cu exemplul pe care îl dădea dânsul, deschid un flacon de cinci doze, fac o doză şi patru le arunc. Nu se pune problema aşa. Eu trebuie să fac organizarea vaccinării, nu chem numărul exact de persoane planificate pentru cantitatea de doze, pot să chem un număr puţin mai mare de persoane, încât să fiu sigur că utilizez toate dozele. Dacă rămân doze, trebuie să existe o reglementare. cest Comitet de coordonare a vaccinării sau Ministerul Sănătăţii trebuie să emită un act oficial care să permită utilizarea acestor doze restante, să stabilească condiţiile de utilizare şi faptul că aceste persoane sunt înscrise în Registrul electronic naţional de vaccinare”, a declarat Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul PSD, potrivit News.ro.

Chestionat dacă directorul Spitalului din Găeşti a dovedit că a avut un management defectuos atunci când a afirmat că vor fi vaccinate persoane care nu sunt incluse în prima etapă pentru ca dozele să nu fie aruncate, Rafila a răspuns: „Este o situaţie pe care domnul doctor Beluşică a descris-o şi care se poate întâmpla, dar ea trebuie reglementată şi atunci toate lucrurile se rezolvă. În general, planificarea la o vaccinare necesită o anumită experienţă şi cred că dânsul, dacă ar colabora cu Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, ar putea să îmbunătăţească modul de programare a celor care trebuie vaccinaţi. Înţeleg că dânsul până la urmă procedat corect”.

Întrebat dacă a făcut vaccinul, deputatul PSD a spus că se va vaccina într-un interval de 30 până la 90 de zile, pentru că recent a trecut prin boala COVID.

„Nu m-am vaccinat, pentru că, după cum ştiţi, eu am trecut prin infecţie, am ieşit din izolare pe data de 21 decembrie şi mă voi vaccina într-un interval de 30 până la 90 de zile, cum recomandă Centrul de control al bolilor din Statele Unite. Mă voi vaccina cu ambele doze de vaccin”, a explicat Rafila. 

El a adăugat că este în prima etapă de vaccinare.

„Deocamdată, colegii mei se vaccinează în număr mare, eu nu pot să afirm că există reticenţă la nivelul personalului medical, cel puţin din spitale. Sunt convins că majoritatea cadrelor medicale se vor vaccina”, a completat social-democratul. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here