Rafila: Pfizer a vrut un fond de despăgubiri în cazul efectelor adverse greu de adoptat în România

Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, joi că negocierile purtate cu compania Pfizer pentru a aduce în România medicamentul anti-COVID Paxlovid au eşuat din cauza condiţiilor pe care producătorul le-a pus autorităţilor române, urmând ca în țară să ajungă un antiviral produs de altă firmă.

Potrivit ministrului, Pfizer a vrut un fond de despăgubiri în cazul efectelor adverse ale medicamentului său anti-COVID, aceasta fiind una dintre condiţiile puse Ministerului Sănătăţii. În schimb, Alexandru Rafila a anunţat că în spitalele din România va ajunge un alt medicament inovativ antiviral.

Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral – Molnupiravir (produs de Merck – n.r.). Am reuşit să facem acest lucru. Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reuşit, ne-au pus nişte condiţii comerciale şi un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu adoptat în România. Vă dau un singur exemplu, care cred că ar crea foarte multe rezerve, în primul rând pacienţilor: crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament. Vă daţi seama că o astfel de chestiune nu avem cum să facem şi e foarte de greu de instrumentalizat, mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond„, a afirmat Rafila joi, înaintea şedinţei de guvern, potrivit Agerpres.

Molnupiravir, medicamentul inovativ produs de firma germană Merck, este primul antiviral creat special pentru tratarea COVID-19 care va ajunge în România, a anunțat miercuri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Contractul pentru livrarea Molnupiravir în România a fost semnat, medicamentul urmând să fie administrat pacienţilor cu risc crescut, simptomatici, a mai spus ministrul Sănătății.

Am încheiat contractul, am semnat şi am stabilit ultimele detalii privind livrarea primului dintre cele două produse inovative, Molnupiravir, mă refer la cel care se administrează pacienţilor cu risc crescut, simptomatici, în centrele de evaluare sau în spitale„, a precizat Rafila.

El arăta că acest lucru va avea un impact favorabil în ceea ce priveşte scăderea presiunii pe secţiile de terapie intensivă.

În ceea ce privește negocierile cu Pfizer, pe 23 decembrie 2021, Ministerul Sănătăţii anunţa că, „la mai puțin de 24 de ore de la aprobarea tratamentului anti-COVID Paxlovid în SUA, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila face demersuri să aducă cât mai rapid noul antiviral în România”.

În vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Sănătății a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții companiei Pfizer pentru a identifica soluții în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienții români.
Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului. Tratamentul este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. Studiile arată că reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de boală”, preciza ministerul într-un comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here