RAPORT | Armatele chineză și rusă au o slăbiciune comună

Sursa: TASS.ru

<< Liderii militari ai Chinei împărtășesc o potențială slăbiciune care i-a subminat pe omologii lor ruși din Ucraina, și care le-ar putea obstrucționa capacitatea de a duce un război similar, potrivit unui nou raport al Universității Naționale de Apărare din SUA >>, scrie Brad Lendon, pentru CNN

<< Raportul identifică lipsa de antrenament încrucișat ca un posibil „călcâi al lui Ahile” în cadrul Armatei Populare de Eliberare (PLA), dar analiștii rămân precauți să subestimeze capacitățile Chinei și avertizează împotriva comparațiilor cu Rusia.

Raportul a analizat antecedentele a peste 300 de ofițeri de top ai PLA din cele cinci servicii ale sale – armata, marina, forța aeriană, forța de rachete și forța de sprijin strategic – în cei șase ani care au precedat 2021. A constatat că în fiecare este puțin probabil ca liderii să aibă experiență operațională în altă ramură decât cea în care și-au început cariera.

Cu alte cuvinte, soldații PLA rămân soldați, marinarii rămân marinari, aviatorii rămân aviatori. Rareori se aventurează în afara acestor sfere, se arată în raport, observând un contrast puternic cu armata SUA, unde antrenarea încrucișată este o cerință legală din 1986.

Raportul de 73 de pagini continuă spunând că această „rigiditate… ar putea reduce eficiența Chinei în conflictele viitoare”, în special în conflictele care necesită un nivel ridicat de acțiune în comun, și sugerează că forțele PLA ar fi blocate de același tip de probleme care i-au tulburat pe omologii lor ruși din Ucraina, „unde coeziunea generală a forțelor a fost scăzută”.

De la începutul invaziei Rusiei asupra vecinului său,  în urmă cu șapte luni, deficiențele din structura militară rusă au devenit clare pentru observatorii externi.

În recenta debandadă a forțelor ruse în urma unei contraofensive ucrainene, forțele terestre ale Moscovei nu au avut acoperire aeriană, spun analiștii, în timp ce la începutul războiului, problemele logistice au făcut ravagii în capacitatea Rusiei de a-și aproviziona forțele – camioanele sale nu aveau cauciucuri adecvate pentru teren și au continuat să se defecteze din cauza lipsei întreținerii.

Potrivit autorului raportului, Joel Wuthnow, liderii seniori ai PLA s-ar putea confrunta cu probleme similare din cauza lipsei lor de formare încrucișată.

„Comandanții operaționali, de exemplu, au rareori experiență de extindere a carierei în logistică și invers”, spune raportul lui Wuthnow, cercetător senior la Centrul de Studiu al Afacerilor Militare Chineze al Universității.

„Comandanții operaționali care nu au avut niciodată nevoie să obțină un nivel înalt de înțelegere a logisticii sau întreținerii s-ar putea să nu reușească să folosească acele forțe în mod optim, în paralel cu un alt eșec rusesc în 2022”.

Într-o comparație a comandanților de grad de patru stele din 2021 – cum ar fi președintele Statului Major Întrunit sau șeful Comandamentului Indo-Pacific din Statele Unite sau liderii Comisiei Militare Centrale sau ai comenzilor de teatru din China – toți cei 40 de ofițeri americani aveau experiență în serviciul comun, comparativ cu 77% din cei 31 de omologi chinezi, arată raportul.

De asemenea, se remarcă o altă diferență cheie: în SUA, aproape toți comandanții de patru stele au experiență operațională. În China, aproape jumătate sunt „comisari politici profesioniști”.

Nu subestimați PLA

Carl Schuster, fost director de operațiuni la Centrul Comun de Informații al Comandamentului Pacific al SUA din Hawaii, a declarat că noul raport „este cea mai bună evaluare pe care am văzut-o despre locul în care se află și merge China”.

Dar el a avertizat să nu-l folosească ca un predictor al modului în care PLA s-ar putea descurca într-un război asemănător Ucrainei, deoarece are numeroase alte avantaje față de armata rusă.

China oferă o pregătire mai bună noilor recruți și nu se mai bazează pe recruți, a spus el, în timp ce armata rusă „se bazează pe recruți de șapte luni pentru 80-85% din personalul său înrolat”.

Și, spre deosebire de Rusia, China are un corp profesionist de subofițeri, a adăugat el.

Schuster, care predă acum la Universitatea din Hawaii Pacific, a estimat că China se află cu aproximativ patru sau cinci ani în urmă față de SUA în ceea ce privește abilitățile de operare în comun – dar a avertizat că exercițiile recente „sugerează că acestea le ajung din urmă”.

El a citat operațiunile recente din China, precum cele din jurul Taiwanului, după ce președinta Camerei SUA, Nancy Pelosi, a vizitat insula, la începutul lunii august, pentru a demonstra acest lucru.

„Implicația nedeclarată a studiului, că PLA ar putea fi în imposibilitatea de a face operațiuni comune eficiente este greșită”, spune Schuster.

Raportul lui Wuthnow, care este și profesor adjunct la Universitatea Georgetown din Washington, a găsit și diferențe demografice între liderii chinezi și cei americani.

„Ofițerii superiori (chinezi) sunt egali în ceea ce privește vârsta, educația, sexul și etnia”, se arată în raport.

Dintre gradații de patru stele, ofițerii chinezi erau în medie mai în vârstă decât omologii lor americani (64 față de 60) și cu mai mulți ani în armată (46 față de 40).

„Conducerea SUA a fost, de asemenea, mai diversă, cu două femei și trei afro-americani, în comparație cu o conducere omogenă a PLA (în întregime bărbați și 99% chinezi Han)”, se spune în raport.

Și o ultimă diferență majoră: 58% dintre ofițerii americani au servit într-o țară străină, în timp ce niciunul dintre ofițerii chinezi nu avea experiență în străinătate.

Factorul Xi

Raportul a menționat, de asemenea, modul în care liderul chinez, Xi Jinping, și-a manifestat controlul asupra conducerii PLA de când a preluat controlul Partidului Comunist Chinez, în 2013.

Prin rolul său de președinte al Comisiei Militare Centrale a Chinei, Xi a fost personal implicat în selecția ofițerilor superiori, se arată în comunicat.

„Toți ofițerii PLA sunt membri ai Partidului Comunist Chinez și trebuie să aibă suficientă perspectivă politică pentru a-și demonstra loialitatea față de Xi și agenda lui”, se spune, menționând că Xi își „rotește” ofițerii de top din punct de vedere geografic, în China, pentru a-i împiedica să dezvolte „rețele de patronaj” care ar putea, într-o zi, să-i amenințe conducerea.

Dar a remarcat, de asemenea, că Xi a avut grijă să recompenseze loialitatea și răbdarea în corpul ofițerilor superiori.

„Xi Jinping nu a trecut peste o generație de oameni care și-au așteptat rândul să-și promoveze tinerii mai familiarizați cu conflictul modern”, se arată în document.

Pe măsură ce acei ofițeri mai în vârstă ating vârsta de pensionare pentru gradul lor – până la 68 de ani pentru cei din Comisia Militară Centrală – succesorii lor vor aduce mai multă experiență pe câmpul de luptă modern, inclusiv cele mai noi tehnologii, se arată în raport.

Dar stricta compartimentare, întărită de tradiție și cultura organizațională, este de așteptat să rămână, se spune.>>

Va începe și China războiul ei? Da, din păcate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here