Raport: „Scădere fără precedent şi accelerată” a natalităţii, în Xinjiang, pe fondul campaniei de represiune

Sursa: www.harvardpolitics.com

Politicile coercitive din regiunea chineză Xinjiang au dus la o scădere drastică a ratei natalităţii în rândul uigurilor şi al altor minorităţi, ceea ce poate reprezenta o dovadă de genocid, se arată într-un raport realizat de un institut australian, citat joi de Reuters, prleuat de Agerpres.

Raportul Institutului australian de politică strategică (ASPI) a consemnat, citând date oficiale chineze, că în Xinjiang a avut loc „o scădere fără precedent şi accelerată a ratelor oficiale ale natalităţii începând din 2017”, când China a lansat o campanie vizând controlul acestei rate pe plan regional.

Între 2017 şi 2019, rata natalităţii a scăzut la aproape jumătate în Xinjiang, iar în districtele cu populaţie predominant uigură sau aparţinând altor grupuri minoritare declinul a fost mult mai drastic decât în altele, potrivit raportului ASPI, care ţine de guvernul australian. Acesta arată că în districtele cu cel puţin 90% populaţie indigenă rata natalităţii a scăzut în medie cu 56,5% între 2017 şi 2018.

Raportul citează între metodele folosite de autorităţi pentru a descuraja naşterile amenzi şi internarea sau ameninţarea cu internarea.

„Analiza noastră continuă demersuri anterioare şi furnizează dovezi convingătoare că politicile guvernului chinez din Xinjiang ar putea constitui un act de genocid”, afirmă ASPI.

China susţine că schimbările în ratele natalităţii sunt legate de îmbunătăţirea politicilor în ce priveşte sănătatea şi economia şi respinge acuzaţiile de genocid, aminteşte Reuters.

Raportul vine pe fondul apelurilor lansate de o serie de state occidentale care cer o anchetă pentru a stabili dacă activităţile Beijingului din Xinjiang reprezintă genocid. Guvernul SUA şi parlamentele unor ţări cum sunt Marea Britanie şi Canada au calificat drept genocid politicile Chinei din provincie.

Conform Convenţiei ONU din 1948 cu privire la genocid, ar fi nevoie, între altele, să se demonstreze intenţia Beijingului de a distruge o comunitate etnică pentru a se putea stabili că este vorba de genocid.

Grupuri pentru drepturile omului, cercetători, foşti locuitori şi unii legislatori occidentali afirmă că autorităţile din Xinjiang au reţinut în mod arbitrar începând din 2016 circa un milion de uiguri şi alte minorităţi în principal musulmane într-o reţea de lagăre. Beijingul asigură că acestea sunt de fapt centre de instruire vocaţională menite să combată extremismul religios şi că toţi din respectivele centre au „absolvit”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here