Israel | Stare de urgenţă declarată în oraşul Lod pe măsură ce revoltele se răspândesc în ţară

Sursa: Pixabay

Guvernul de la Tel Aviv a declarat stare de urgenţă în oraşul Lod, aflat în centrul ţării, după o revoltă a arabilor israelieni, pe măsură ce conflictul între forţele israeliene şi militanţii palestinieni s-a intensificat, relatează BBC, preluat de News.ro.

Mai multe maşini au fost incendiate şi 12 oameni au fost răniţi în ciocnirile pe care primarul oraşului le-a asemuit unui război civil.

În Lod, aflat în apropiere de Tel Aviv, arabii israelieni au protestat şi manifestaţiile au degenerat. Protestatarii au aruncat cu pietre spre poliţie, care a răspuns cu grenade lacrimogene. Demonstraţia a urmat funeraliilor unui bărbat arab care a murit, cu o zi înainte, în timpul revoltei din oraş. Cel puţin 12 oameni au fost răniţi în ciocnirile de marţi seară, a scris ziarul Haaretz. Poliţia a spus că, odată cu lăsarea serii, situaţia a degenerat. Presa locală a scris că mai multe sinagogi şi magazine au fost incendiate.

Marţi noapte, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat stare de urgenţă în Lod. Efective ale poliţiei israeliane de frontieră au fost aduse din Cisiordania.

Conflictul dintre armata israeliană şi militanţii palestinieni în Gaza a stârnit tulburări în rândul minorităţii arabe din interiorul Israelului, ducând la proteste.

Au existat revolte şi în alte oraşe unde populaţia arabă este mai numeroasă, precum şi în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania.

„Întreg Israelul ar trebui să ştie, acesta este o completă pierdere a controlului”, a spus edilul Yair Revivo. „Războiul civil a izbucnit în Lod”, citează Times of Israel.

Publicaţia a scris că este prima dată, din 1966, când guvernul israelian s-a folosit starea de urgenţă asupra comunităţii arabe.

Netanyahu, care a ajuns în oraş pentru a face apel la calm, a spus că va instaura o restricţie de deplasare dacă este nevoie.

Militanţii palestinieni au lansat sute de rachete pe teritoriul Israelului, în timp ce Israelul a desfăşurat bombardamente aeriene în GFâşia Gaza.

Cel puţin 40 de oameni au murit în ceea ce reprezintă cele mai grave violenţe din ultimii ani.

Militanţii palestinieni au spus că au lansat sute de rachete spre Tel Aviv, capitala israeliană, după ce un atac aerian israelian a demolat un bloc din Gaza, marţi.

Armata israeliană a trasmis că vizează militanţii din Gaza ca răspuns la atacuri cu rachetă asupra Ierusalimului şi altor zone.

Luptele de acum au loc după săptămâni în care tensiunile au escaladat, alimentate de confruntările violente de weekend-ul trecut între poliţia israeliană şi protestatarii palestinieni în Ierusalim. 

Comunitatea internaţională a îndemnat ambele părţi să pună capăt acestor violenţe. Tor Wennesland, coordonator special al ONU pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, a spus că „escaladează spre un război la scară largă”.

Cel puţin 35 de palestinieni, inclusiv 10 copii, şi cinci iaraelieni au fost ucişi până acum, potrivit oficialilor sanitari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here