„Răul a fost făcut”. The Guardian: Rușii au apucat-o pe un drum economic fără întoarcere

Pe măsură ce piețele s-au deschis luni în panică, mulți ruși s-au grăbit la bancomatele locale din Moscova pentru a-și recupera economiile înainte ca pagubele să se agraveze, scrie The Guardian.

<< „Spunea că au dolari, așa că am venit imediat aici”, a spus Alexei Presnyakov, în vârstă de 32 de ani, arătând către o aplicație pentru Banca Rusă Tinkoff, indicând că ar putea retrage valută. Aproximativ 20 de persoane erau la coadă. „Ieri [rata] a fost de 80 [pentru dolar]. Astăzi sunt 100. Sau 150.”

„Tocmai am luat o decizie spontană astăzi că voi cere [la serviciu] și voi merge până când îmi scot toți banii”, a spus el. „Înainte să valoreze zero.”

În câteva minute, însă, cuvântul a călătorit pe coadă: dolarii dispăruseră.

Aproape jumătate din coadă a plecat. „Cine are nevoie de ruble?” spuse sarcastic o femeie în timp ce se îndepărta.

De la centre comerciale până la sălile de consiliu ale companiilor, rușii încercau să-și găsească locul luni în ceea ce Kremlinul a descris drept „realitatea economică modificată” cu care se confruntă acum țara în urma sancțiunilor impuse Băncii Centrale a Rusiei și altor instituții financiare cheie. Au existat semne că se petrece ceva extraordinar: Bursa din Moscova, cea mai mare bursă din Rusia, și-a oprit tranzacționarea până pe 5 martie.

Cu rezervele înghețate, Banca Centrală a anunțat că își va dubla cu mai mult decât dobânzile principale la 20%, cea mai mare din acest secol, și va forța marile companii exportatoare, inclusiv marii producători de energie precum Gazprom și Rosneft, să-și vândă 80% din valuta lor străină, cumpărând efectiv ruble pentru a susține cursul valutar.

Dar asta nu a făcut nimic pentru a calma nervii uzați de la Metropolis Mall din Moscova, unde erau semne că rușii se grăbesc să-și transforme banii în bunuri de larg consum înainte ca prețurile să crească. La un M.Video, un magazin de electronice popular, un angajat a spus că prețurile la ruble pentru iPhone-uri sunt „aceleași pentru moment”, dar că „se pot schimba în orice moment”. „Aș cumpăra acum”, a spus el.

Dacă a fost șoc pe străzi, atunci starea de spirit în rândul comunității de afaceri era și mai tristă. Mai mulți proprietari de companii mijlocii au spus că invazia și izolarea ulterioară a Rusiei au făcut ca afacerile lor să fie neprofitabile peste noapte.

Unul, proprietarul unei firme de servicii de publicitate cu 100 de angajați, a spus că își va anunța angajații în această după-amiază că pleacă din țară în Armenia împreună cu soția și cei doi fii.

„O să le spun că intrăm într-o criză pe care nu am mai trăit-o până acum”, a spus el. „Este ca și cum ai zbura într-un avion fără motoare sau motoarele ar arde.”

Compania sa, care se ocupă de contracte pentru mărci internaționale precum Pepsi și producători de automobile precum Volkswagen, a fost în plină expansiune chiar în ianuarie 2022, o lună record pentru aceștia. Acum multe dintre acele mărci se retrăgeau de pe piața rusă, iar afacerea lui se micșora „imens”.

Un alt proprietar de afaceri cu sute de angajați în industria alimentară și a băuturilor și a turismului a simțit că este complet în întuneric cu privire la viitorul sub Vladimir Putin.

„Nu avem nicio idee ce va face în continuare”, a spus el. „Nimeni din comunitatea de afaceri nu mai are nicio idee. Toată lumea este atât de deprimată. Am trecut prin atâtea crize economice aici, pandemia fiind cea mai recentă.

„Dar a existat întotdeauna un motiv pentru a continua să lupți pentru afacerea ta”, a spus el. „Acum, nu mai văd lumina de la capătul tunelului. Chiar dacă pacea este atinsă, răul este făcut. Cum îl inversăm?”

Luni a existat sentimentul că această criză trecea de punctul fără întoarcere, deoarece bombardierele rusești au început să survoleze Ucraina, iar artileria cu rachete a început să tragă în cartierele populate din Harkov, un oraș de peste un milion de locuitori.

Chiar și oamenii de afaceri ruși de top, inclusiv puternicii oligarhi, păreau să fie neliniștiți de instabilitatea generată de invazie, precum și de măsurile extraordinare luate pentru a susține rubla.

Oleg Deripaska, omul de afaceri miliardar, a cerut pace „cât mai repede posibil” într-o postare Telegram de duminică. Luni, el a urmărit decizia Băncii Centrale de a majora ratele dobânzilor, urmărindu-l pe rivala de multă vreme Elvira Nabiullina, șeful Băncii Centrale.

„O rată crescută, vânzarea obligatorie de valută străină… acesta este primul test pentru a afla cine va fi de fapt responsabil pentru acest banchet”, a scris Deripaska. „Îmi doresc foarte mult clarificări și comentarii inteligibile cu privire la politica economică din următoarele trei luni.”

Spre seară, răspunsul a fost măsuri și mai draconice, inclusiv limite stricte la transferurile de bani în străinătate. Acestea au fost anunțate după o întâlnire funerară între oficiali economici și Vladimir Putin, care a declarat că sancțiunile au fost impuse de „imperiul minciunii” occidental.

Pentru mulți ruși, care s-au simțit europeni prin mâncarea pe care o mâncau și modul în care trăiau, este clar că luni a marcat un moment în care războiul a venit acasă.

„Cred că oamenii se vor simți speriați să cheltuiască bani”, a spus antreprenorul care deține restaurante și companii de turism. „Am părăsit comunismul acum 30 de ani, ne-am obișnuit să avem o mulțime de conforturi care se văd și în Occident. Toate aceste progrese pot dispărea. Nu mai suntem membri ai comunității internaționale.”>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here