Prăbușirea lui Putin. Armand Goșu: „Trăiește o adevărată dramă, nimic nu i-a ieșit în 23 de ani în Ucraina. Absolut nimic”

Vladimir Putin a ratat planul pentru Ucraina, consideră analistul Armand Goșu. Potrivit acestuia, războiul din Ucraina va grăbi prăbușirea regimului de la Kremlin, dar că aceasta nu va fi o chestiune de zile.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Armand Goșu explică de ce Vladimir Putin a ratat planul pentru Ucraina: „A crezut ce i-au spus serviciile secrete. Asta se întâmplă când serviciile sunt militarizate, deprofesionalizate, s-au specializat în represiune, fac mai mult politică, în loc să obțină și să analizeze onest informații. FSB se aștepta că 40% din armată va dezerta”.

În opinia lui Armand Goșu, „rușii sunt vinovați pentru situația de acum. Pasivitatea lor e de vină. Un sfert din populația Moscovei are bunici, străbunici, rude în Ucraina. Înțeleg că îi sună și le cer iertare pentru ce face Putin. În loc să ceri iertare, de ce nu protestezi?”

„În funcție de cum va evolua criza, nu exclud ca Ucraina să primească un pachet special care să presupună și o negociere rapidă. În UE ar deveni un jucător important. Uniunii i-ar conveni să se extindă cu o țară de dimensiunea și cu poziția Ucrainei, însă elita din România n-ar fi entuziasmată”.

Întrebat dacă ar fi fost de așteptat ca negocierile să aducă măcar un armistițiu până la viitoarea rundă, Goșu a răspuns:Nu. Temerea era că rușii vor folosi aceste ore de negocieri pentru a mișca trupe în teatrul de operațiuni, de aceea, luptele au continuat nestingherite. De la a doua, a treia rundă ajungi la discuțiile despre armistițiu, în condițiile în care niciuna dintre părți n-a izbutit să-și creeze avantaj pe teatrul de luptă. Ucrainenii se consideră învingători moral și nu vor face nicio concesie. Rușii se consideră superiori militar, au ocupat teritorii și încă nu au intrat cu toată armata, concentrată la frontiere. El spera să-l alunge pe Zelenski și o variantă ideală ar fi fost instalarea lui Medvedciuc, care a fugit luni din arestul la domiciliu unde era de anul trecut pentru acuzația de trădare de țară. Putin a botezat-o pe a doua fiică a lui Medvedciuc. Îl cunoaște de când era șeful de cabinet al lui Leonid Kucima, pe care Putin a încercat să-l convingă să-i cedeze rețeaua de conducte și depozitele de gaz. De asta Putin s-a implicat masiv în alegerile din 2004 și a fost un șoc teribil că Ianukovici, susținut de el, a pierdut în fața lui Iushcenko. A făcut campanie electorală toată vara lui 2004 în Ucraina.

Putin trăiește o adevărată dramă, nimic nu i-a ieșit în 23 de ani în Ucraina. Absolut nimic. A făcut erori în formă continuată în raport cu Ucraina, a subliniat Armand Goșu.

Interviul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here