Războiul dintre cruzime și umanitate. Olga Tokariuk: Occidentul trebuie să înțeleagă că Ucraina nu se va preda

Foto: Unsplash

„Există o mare diferență între modul în care ucrainenii și mulți occidentali binevoitori se așteaptă să se încheie războiul Rusiei”, scrie Olga Tokariuk într-un editorial CEPA.

<< Unii din Occident speră să înceteze ostilitățile, indiferent sub ce auspicii. Ucrainenii știu că numai victoria va aduce o pace de lungă durată.

Acelor analiști din străinătate, în special din acele țări ale Uniunii Europene cu o toleranță de lungă durată față de Rusia lui Vladimir Putin, cum ar fi Germania și Italia, care cer Ucrainei să se predea pentru că nu suportă să privească ororile războiului, le transmit în numele ucrainenilor: asta nu se va întâmpla.

Rusia vrea să distrugă Ucraina, într-un fel sau altul. Putin și acoliții au exprimat asta cât se poate de clar. Ceea ce ar trebui să facă în schimb guvernele occidentale este să sprijine mai mult Ucraina – să impună noi sancțiuni Rusiei, inclusiv asupra petrolului și gazelor, să oprească utilizarea porturilor rusești și să deconecteze toate băncile rusești de la SWIFT. În același timp, să trimită mai multe arme; în primul rând, aeronavele și sistemele de apărare aeriană de care Ucraina are mare nevoie ca să-și protejeze civilii, inclusiv femeile însărcinate și copiii, de ploaia de bombe rusești.

Ucrainenii nu se pot preda, pentru că asta ar însemna sfârșitul națiunii lor. Cu atât mai mult ca să-i mulțumească pe unii și pe alții. Invazia Rusiei a marcat o schimbare fundamentală în ordinea de securitate globală. Lumea post-Război Rece nu mai există acum, în ciuda încercărilor disperate ale unora de-a pretinde că este posibilă revenirea la vechile afaceri.

Ucrainenii nu se pot preda pentru că știu prea bine ce s-a întâmplat după ce Rusia a ocupat teritoriile din Donbas în 2014, când cetățenii pro-ucraineni au fost executați, ținuți în închisori secrete, torturați și violați. Asta se va repeta la scară mare dacă Rusiei i se va permite să înhațe mai mult pământ. Se întâmplă deja în sudul Ucrainei, unde ocupanții ruși au preluat temporar controlul: în Berdiansk, Melitopol și Herson, unde primarii locali, jurnaliștii și activiștii care s-au opus invaziei ruse au fost răpiți în ultimele zile. Și pe 15 martie, când autoritățile ucrainene au declarat că forțele ruse au luat ostatici în jur de 400 de pacienți și personal medical la Mariupol.

Ucrainenii au învățat lecțiile istoriei. În secolul al XX-lea, peste 3 milioane de ucraineni au murit de înfometați de Stalin, foamete artificială cunoscută sub numele de Holodomor. Sute de mii de ucraineni, inclusiv cei mai buni și mai străluciți – oameni de știință, scriitori, poeți, artiști – au fost executați sau trimiși în gulagurile din URSS. În noul său război împotriva Ucrainei, Rusia bombardează depozitele de alimente și fabricile de pâine, retrezind amintiri înfricoșătoare despre Holodomor. Vânează ucraineni de seamă, iar informațiile despre planurile sale de-a crea tabere pentru ucraineni după ocupație, exprimate înainte de război, nu mai sună ireal.

Ucrainenii luptă atât de înverșunat pentru că știu că acest război privește însăși existența lor. Într-un sondaj recent, 56% dintre respondenți au spus că Rusia vrea să distrugă pe deplin poporul ucrainean – iar această opinie este răspândită în fiecare regiune a țării.

Ucrainenii prețuiesc libertatea și independența pe care le-au obținut acum 30 de ani, după lungi secole de luptă. Valorile democratice, care ar putea suna superficial pentru cei din Occident, care le consideră de la sine înțelese și sunt obișnuiți cu decenii de pace, sunt cu adevărat prețuite. Occidentul nu ar trebui să simtă că este în siguranță sub umbrela NATO, dacă Rusiei i se permite să-și continua cu impunitate măcelul. La televiziunea de stat rusă, propagandiștii afirmă răspicat că Ucraina este doar un pas intermediar pe calea asigurării „securității strategice a Federației Ruse”.

Acest război nu este doar între Rusia și Ucraina. Este un război între tiranie și democrație. Între trecut și viitor. Între înapoiere și inovație. Între cruzime și umanitate.

De dragul a tot ce este bun în această lume, de dragul speranței, Ucraina ar trebui să câștige. Ucraina trebuie să câștige, dar lumea trebuie s-o ajute să facă acest lucru.>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here