Răzbunarea lui Trump | Cel mai periculos general iranian a fost ucis la Bagdad de rachete americane

Generalul iranian Qasem Soleimani, liderul Forțelor Quds, unitatea de elită specializată în operațiuni clandestine în străinătate și folosită pentru proiectarea influenței Teheranului în Orientul Mijlociu, a fost ucis în Irak ca urmare a unui atac ordonat de Casa Albă.

El era unul dintre cei mai temuți generali iranieni și era considerat un terorist de către SUA. Unitatea pe care a comandat-o a sprijinit cei mai periculoși actori și teroriști din Orientul Mijlociu – de la Bashar al-Assad, Hezbollah și Hamas, până la rebelii Houthi din Yemen și milițiile șiite din Afganistan. Forța Quds răspundea direct de Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. 

Soleimani se îndrepta cu mașina către aeroportul din Bagdad, când convoiul lui a fost lovit de rachete americane. Pentagonul a transmis că Donald Trump a dat undă verde pentru atac. 

„La ordinul președintelui, Armata SUA a făcut o acțiune defensivă decisivă pentru protejarea cetățenilor SUA din străinătate prin uciderea lui Qasem Soleimani, șeful Forței Quds a Gărzilor Islamice Revoluționare, o organizație considerată teroristă de SUA. 
Generalul Soleimani pregătea planuri pentru atacarea diplomaților și militarilor americani din Irak și din regiune.

Generalul Soleimani și Forța Quds erau responsabili de moartea a sute de soldați americani și ai coaliției, dar și de rănirea a altor mii. A orchestrat în ultimele luni atacuri asupra bazelor coaliției din Irak. Generalul Soleimani a aprobat și atacul asupra ambasadei SUA din Bagdad, care a avut loc săptămâna aceasta. 
Lovitura a fost menită să prevină noi atacuri iraniene. Statele Unite vor lua în continuare toate măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor săi și intereselor sale, oriunde în lume” a transmis Pentagonul printr-un comunicat. 

Donald Trump a postat pe Twitter un steag american imediat ce moartea lui Qasem Soleimani a devenit publică. El amenințase pe 31 decembrie că Iranul va plăti pentru atacul asupra ambasadei americane din Bagdad. „Nu este un avertisment. Este o amenințare” a spus Donald Trump în ultima zi a anului 2018. 

Potrivit SUA, Forța Quds este principalul mecanism pentru creșterea și sprijinirea grupărilor teroriste pro-iraniene din Orientul Mijlociu. Prin această structură, Teheranul dă aliaților săi bani, arme și echipament. 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here