Reacția Turciei după atacurile sângeroase din Franța, în condițiile în care Erdogan a canalizat furia lumii islamice într-un discurs anti-Macron

sursa: Președinția Turciei
sursa: Președinția Turciei

Turcia a condamnat „ferm”, joi, atacul „sălbatic” cu cuţitul, soldat cu cel puţin trei morţi la Nisa, în sud-estul Franţei, lăsând de o parte tensiunile puternice dintre Ankara şi Paris pentru a-şi exprima „solidaritatea”, relatează AFP.

„Condamnăm în mod ferm atacul comis azi în interiorul Bisericii Notre-Dame din Nisa (…) şi prezentăm condoleaţe rudelor victimelor”, a anunţat într-un comunicat Ministerul turc de Externe.

„Este clar că cei care au comis acest atac sălbatic într-un lăcaş de cult sacru nu pot fi inspiraţi de vreun fel de valoare religioasă, umană sau morală”, afirmă ministerul, exprimându-şi „solidaritatea cu poporul francez împotriva terorismului şi violenţei”.

Cu câteva zile înainte de srăbătoarea catolică Toussaint, trei persoane au fost ucise – cel puţin una a fost tăiată la gât – într-un atac cu cuţitul în Biserica Notre-Dame, la Nisa.

Autorul atacului a fost reţinut.

El a strigat „Allah Akbar” („Allah este mare”, în arabă) în timpul atacului, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Acest atac are loc la aproape două săptămâni de la decapitarea profesorului Samuel Paty, luat drept ţintă pentru că le-a arătat elevilor caricaturi ale profetului Mohamed la cursul despre libertatea de exprimare.

La un omagiu naţional al acestui profesor de istorie-geografie, preşedintele francez Emmanuel Macron a apărat dreptul publicării de caricaturi, provocând un val de furie în lumea musulmană, îndemnuri la boicotarea produselor franţuzeşti şi o multiplicare a manifestaţiilor antifranceze.

Erdogan s-a aflat în prim planul valului de nemulţumire al ţărilor majoritar musulmane după ce Charlie Hebdo a decis să publice din nou caricaturile cu profetul Mahomed care i-au înfuriat pe musulmani în urmă cu un deceniu.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat în mod violent pe omologul său francez în ultimele zile, pe care l-a acuzat de conducerea unei „campanii a urii” faţă de islam şi căruia i-a pus în discuţie „sănătatea mintală”.

Franţa şi-a rechemat ambasadorul de la Ankara în urma acestor atacuri la persoană, iar tensiunile au continuat să crească, după ce Erdogan a lansat luni un apel la boicotarea produseor franţuzeşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here