Franța trece la „urgență atentat”, cel mai ridicat nivel de securitate din planul antiterorist al țării

Foto: Twitter

Franţa a ridicat nivelul alertei de securitate pentru întreg teritoriul la cel mai ridicat, „urgenţă atentat”, după atacul de la Nisa soldat cu trei morţi, a anunţat joi prim-ministrul Jean Castex, relatează AFP, EFE şi Reuters, citate de Agerpres.

Nivelul „urgenţă atentat” este cel mai ridicat din planul antiterorist al Franţei.

El este instituit imediat după un atentat sau dacă un grup terorist identificat şi nelocalizat intră în acţiune. Acest nivel este instituit pentru o durată limită, pe durata gestionării crizei. Nivelul „urgenţă atentat” permite în special asigurarea mobilizării excepţionale a mijloacelor de răspuns, dar şi difuzarea informaţiilor susceptibile să-i protejeze pe cetăţeni într-o situaţie de criză.

Trei persoane „au fost asasinate cu armă albă în condiţii abjecte”, a spus şeful guvernului, într-un discurs susţinut în cadrul Adunării Naţionale.

Jean Castex a denunţat un „atac pe cât de laş, pe atât de barbar, care îndoliază ţara întreagă”, estimând că acesta a „lovit comunitatea catolică deliberat şi în plină inimă”.

Premierul Jean Castex a mai declarat în cadrul Adunării Naţionale că răspunsul guvernului după acest atac va fi ferm şi implacabil.

Trei persoane, printre care şi un paracliser, au fost ucişi în acest atac, al cărui autor a fost reţinut, provocând un şoc în Franţa în ajunul unui nou „lockdown” de cel puţin o lună pentru combaterea Covid-19 şi cu câteva zile înainte de Ziua Tuturor Sfinţilor, o sărbătoare importantă în catolicism. Preşedintele Emmanuel Macron a decis să se deplaseze la faţa locului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here