Maziliți de pe „blazon”. Ce s-a ales de camarila lui Liviu Dragnea

Foto: INQUAM/George Călin

După condamnarea la închisoare a lui Liviu Dragnea, oamenii săi loiali cu care acesta se înconjurase în fruntea PSD-ului și care l-au asistat în atacul asupra Justiției au avut destine diferite, scrie Ziare.com.

Dacă unii dintre aceștia au fost împinși în afara partidului, căzând astfel în irelevanță, alții au ajuns în posturi călduțe, sinecuri în fruntea instituțiilor statului răsplătite cu salarii de mii de euro, iar un număr și mai mic a avut dibăcia de a se menține în fruntea partidului. Analiștii politici susțin că această cernere a destinelor de la vârful partidului nu are legătură cu o reformă a PSD-ului, cu un mod de pedepsire a vinovaților pentru o politică dezastruoasă, fiind doar rezultatul unor lupte de putere duse în fruntea acestuia.

Potrivit analiștilor, la ora actuală PSD-ul este condus de foștii apropiați ai lui Liviu Dragnea, pe care acesta i-a îndepărtat după mai multe lupte interne. Excluși din partid au fost astfel doar oamenii loiali ai fostului lider, cei care au rămas alături de acesta până la final.

„Perioada PSD-ului sub conducerea lui Liviu Dragnea a fost destul de efervescență, în special în prima parte a să. Atunci Liviu Dragnea a făcut cam tot ce face orice lider de tipul sau ajuns într-o asemenea poziție, și anume încearcă să scape de oricine ar fi putut să-i pună probleme.

Au fost mulți trași pe linie moartă atunci, s-a înconjurat de oameni pe care îi putea controla din toate punctele de vedere, au fost numeroase episoade de lupte interne, chiar și cu Gabriela Firea, cu Ponta, până să plece, cu Rovana Plumb, cu Sorin Grindeanu, cu Mihai Tudose. Au fost diferite războaie interne din care Liviu Dragnea a ieșit mereu câștigător. Dragnea a trecut prin aceste războaie din dorința sa de a controla tot. De a avea alături în conducerea partidului oameni pe care să îi poată controla.

Ce s-a ales din aceștia după patru ani? Putem spune că pe o bună parte a celor care au fost aproape spre finalul sau în a două parte a mandatului sau la conducerea PSD, oameni care păreau aproape de un anume centru de gândire, Șerban Nicolae, Codrin Ștefănescu, Cătălin Rădulescu, astăzi îi regăsim în afara partidului, încercând să se salveze prin intermediul Partidului Ecologist Român.

Deci o parte a moștenirii epocii Dragnea pare că a apus în actualul PSD. De cealaltă parte, există oameni destul de importanți care la vremea acea au fost dați la o parte de Liviu Dragnea și care acum se află la conducerea partidului. Unul dintre ei este Sorin Grindeanu, celălalt ar putea fi Mihai Tudose, chiar dacă în cazul lui a fost și o trecere prin ProRomânia. Tot aici îl putem include și pe Marcel Ciolacu”, este de părere analistul politic Adi Zăbavă.

Pentru mulți dintre oamenii loiali ai fostului lider PSD, Liviu Dragnea, noua conducere a partidului nu doar că nu le-a mai găsit câte-un loc pe listele parlamentare, dar nu a făcut nici măcar efortul de a le găsi câte-o sinecură în una din instituțiile sau companiile statului. Aceștia sunt marii perdanți din rândul camarilei lui Liviu Dragnea.

Printre aceștia îl găsim pe Eugen Nicolicea, una din vocile cele mai dure la adresa justiției independente și cel care, în aprilie 2019, era chiar propus de PSD pentru postul de ministru al Justiției.

Deputatul PSD, care îi amenință cu închisoarea pe magistrații care protestau împotriva modificărilor din Justiție, și-a pierdut întâi funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților pentru ca apoi să dispară complet de pe listele partidului pentru alegerile din decembrie. Acum, după o carieră de 28 de ani în Parlament, refuză să spună ce va face în continuare susțînând, după cum scrie Mediafax, „că nu-l interesează subiectul”.

Tot la categoria perdanți intră și parlamentari precum Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu și Cătălin Rădulescu, toți trei ajungând la Partidul Ecologist Român după ce au fost excluși de pe listele PSD. Plecarea acestora a fost mai degrabă una cu cântec, Șerban Nicolae comparându-se cu Gigă Hagi la mondialul din SUA’94.

„Acțiunile mele din actuala legislatura, toată prestația mea publică ca parlamentar ar fi trebuit să fie recompensată, eu tot ce am făcut, am făcut în beneficiul electoratului. Faptul că sunt contestat cu atâta vehemență de adversarii politici asta spune totul. Este ca și cum, la Mondialul din 94, România îl scotea pe Hagi din echipa pentru că așa cereau adversarele”, a declarat acesta.

Liviu Pleșoianu și Cătălin Rădulescu au plecat și ei aducând acuzații grave actualei conduceri. „Suntem unii din cei mai vocali și mai patrioți parlamentari și ne vom exprima din nou, așa cum în PSD-ul confiscat de securiști și pus la picioarele lui Iohanis și ale ambasadorilor străini, nu ne-am mai putut exprima! Conducerea incultă, analfabetă și securistică, a PSD-ului, a eliminat de pe listele parlamentare 90% din actualii parlamentari, intelectuali (profesori, juriști, economiști, medici, ingineri)”, a scris Rădulescu pe pagină să de Facebook.

Poate cel mai loial locotenent al lui Liviu Dragnea, Codrin Ștefănescu, fostul secretar general al PSD, este și el unul din perdanții schimbării de putere de la vârful partidului. Una din puținele voci care povestește că-l vizitează pe Dragnea la Rahova, nici acesta nu a mai prins un loc pe listele PSD. „Niciodată nu am vrut să candidez la Senat sau la Camera Deputaților. Nu am vrut să fiu ministru sau secretar de stat, nu am vrut funcții bine remunerate, în consilii de administrație, nu am făcut afaceri cu statul. Iar chestia asta i-a deranjat permanent pe șefii lui Ciolacu”, a declarat acesta într-un recent interviu, continuându-și astfel criticile către actuală conducere a PSD.

Nu în ultimul rând, în această categorie a pierzătorilor întră și fostul ministru la Internelor, Carmen Dan – aflată pe un loc neeligibil la Senat la Teleorman, dar și fostul premier și candidat la alegerile prezidențiale, Viorica Dancilă. Dispărută complet din arhitectura partidului, Viorica Dancila a intrat din nou în atenția publicului luna trecută după ce, în calitate de fost premier al României, a publicat un articol în Jerusalem Post în care cerea Europei să adopte o nouă strategie, „reciproc-avantajoasă” față de Rusia.

Darius Vâlcov este un alt apropiat al lui Liviu Dragnea care a dispărut din atenția publicului. Beneficiar direct al atacului asupra justiției, procesul sau de la Curtea Supremă în care se judecă apelul la condamnarea la opt ani de închisoare pentru fapte de corupție este suspendat până la pronunțarea CJUE asupra deciziei CCR privind completele de 3 judecători, Vâlcov s-ar fi retras în Italia, potrivit mai multor relatări din presă, unde trăiește liniștit după ce a scăpat de dosarul început de DIICOT pentru că a publicat pe contul de Facebook protocolul clasificat SRI-Parchet, procurorii anunțând, în 3 mai, renunțarea la anchetă.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here