Reacţii rapide după propunerea lui Barna. Lideri PNL şi UDMR: „Astfel de ieşiri nu ajută pe nimeni”. „Nu se fac asemenea anunţuri, îmi cer scuze”

  Foto: INQUAM/Alexandru Buşcă

  Preşedintele USR, Dan Barna, propune ca liderii partidelor din viitoarea coaliţie de guvernare să fie numiţi vicepremieri, iar președinția Camerei Deputaţilor să îi fie dată lui Cătălin Drulă (USR). Potrivit lui Dan Barna, acesta ar fi un exemplu ”fără precedent de ceea ce înseamnă responsabilitate pentru ceea ce înseamnă viitorul României”. Însă propunerea liderului USR a fosta urmată imediat de reacţii, nu dintre cele mai entuziaste.

  Cioloş: „Acum facem altfel”

  Colegul său de alianţă, Dacian Cioloş, consideră că anunţul lui Dan Barna arată că USR PLUS este gata să ofere soluţii, nu să se cramponeze de funcţii. ”Vom discuta cu colegii de la PNL şi UDMR măsură cu măsură, pentru că asta e mai important decât cum ne împărţim funcţiile”

  • „Atenţia a fost foarte mult focalizată în media, în aceste zile, pe partea de negocieri de funcţii şi mai puţin spre deloc pe partea de guvernare. Evident că funcţiile şi mai ales oamenii care le vor ocupa sunt importante. Dar la noi guvernările au fost de foarte multe ori forme fără fond, cochilii aproape goale sau umplute mai degrabă cu interese de grup decât cu o viziune despre ceea ce trebuie să se schimbe în bine prin reforme care să nu taie prosteşte, ci să reducă risipa, să dea perspective celor care vor să muncească pe bune, nu să fure sau să se pună pe căpătuială. Vom discuta cu colegii de la PNL şi UDMR măsură cu măsură, pentru că asta e mai important decât cum ne împărţim funcţiile.
  • Să nu fie o piedică pentru reformele în Sănătate, în Educaţie, unde e nevoie şi de bani de investit, nu doar de schimbat legi şi de depolitizare. În primăvară, ar trebui să începem să folosim banii europeni şi va fi nevoie să ne punem de acord în coaliţia de guvernare cum asigurăm canalizarea lor rapidă spre investiţii şi finanţarea reformelor fără să creăm birocraţie suplimentară în purul stil românesc din aceşti ultimi ani. Despre astea şi multe altele trebuie să discutăm, pentru că în momentul în care mergem în Parlament cu noul guvern trebuie să avem un program de guvernare cu ţinte şi cu obiective clare.
  • Dincolo de cancanul împărţirii funcţiilor, poate învăţăm să acordăm atenţie şi lucrurilor esenţiale care chiar ne afectează viaţa, dar care se află mai puţin în reflectorul spectacolului mediatic prin care se face rating.
  • USR PLUS a cerut de la început ca aceste negocieri să se facă cu angajamente serioase pentru a aşeza coaliţia în postura de a putea guverna credibil patru ani. România a trecut în ultimii 30 de ani prin destrămări de coaliţii cauzate de trădări sau traseism, care au denaturat voinţa cetăţenilor la vot şi acest lucru nu mai trebuie să se repete. Acum facem altfel. Punem pe primul plan guvernarea şi reformele, nu oamenii care cer funcţii pentru ei şi găştile lor politice. Anunţul făcut de către Dan Barna astăzi arată că noi suntem gata să oferim soluţii, nu să ne cramponăm de functii”.

  Orban: „Înțelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale”

  Preşedinele PNL, Ludovic Orban, a transmis, marţi, că propunerea lansată de Dan Barna, în spaţiul public, nu respectă înțelegerile anterioare făcute de părţi, privind modul în care se comunică cele negociate: „Am convenit în cursul primelor două zile de negocieri pe care le-am avut cu liderii USR-PLUS și UDMR să comunicăm doar împreună și doar acele lucruri asupra cărora am ajuns la un acord. Având în vedere faptul că înțelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale de poziții care nu au făcut obiectul consensului dintre liderii celor trei formațiuni, rămân consecvent acordului agreat cu ceilalți parteneri de discuție. Consider că orice propunere sau posibilă soluție menită să consolideze formarea viitoarei coaliții trebuie adusă pe masa discuțiilor și încurajez toți partenerii să rămână consecvenți acordului inițial”.

  Falcă: „Domnul Barna confirmă că a greşit”

  Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă a afirmat că liderul USR, Dan Barna, nu ar fi trebuie să facă astfel de declaraţii, transmite News.ro. Liberalul a adăugat că asemenea propuneri se fac în interiorul coaliţiei, în discuţii cu partenerii alături de care vrei să intri la guvernare şi nu public.

  „Cred că domnul Barna confirmă că a greşit când a încercat să impună numirea lui ca preşedinte al Camerei Deputaţilor. Cred că astfel de ieşiri nu ajută pe nimeni, cred că astfel de lucruri trebuie făcute în interior, în ceea ce înseamnă încrederea între parteneri. În cazul acelor negocieri ieşim cu o soluţie pentru ceea ce înseamnă programul de guvernare, pentru că acesta va fi legea care va permite gesionarea de către Guvern şi Parlament a treburior publice, apoi modul în care va arăta Guvernul României şi în final despre oamenii care vor ocupa atât funcţiile executive, cât şi funcţiile pentru Camera Deputaţilor şi Senat”, a afirmat Gheorghe Falcă, într-o intervenţie, marţi, la Digi 24.

  Liberalul a mai spus că aceste chestiuni privind negocierile trebuie comunicate între parteneri, nu prin mass-media.

  „Cred că, după ziua de astăzi, oamenii care sunt la negocieri ar trebui să comunice exact modul în care vom guverna împreună şi la final oamenii care vor comunica funcţiile. Eu cred că toate aceste lucruri ar trebui discutate la masa negocierii şi niciodată prin declaraţii. Dacă ne respectăm, ne spunem lucrurile în interior, nu prin mass-media”, a completat Falcă.

  Cseke Attila: „Dacă vrei să consolidezi încrederea, nu faci asemenea propuneri publice”

  Şi liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a avut o reacţie similară cu cea a lui Gheorghe Falcă, respectiv că astfel de anunţuri nu se fac în public, la televizor.

  El a adăugat că Uniunea nu a fost consultată cu privire la această propunere, iar dacă doreşti să consolidezi încrederea în rândul partenerilor cu care vrei să intri într-o coaliţie de guvernare, atunci discuţi direct cu ei, nu prin intermediul mass-media.

  „Noi am spus şi ieri ultima dată şi spunem şi astăzi că UDMR îşi doreşte să formeze un guvern de centru-dreaptă între PNL, USR-PLUS şi UDMR şi nu ne-am schimbat punctul de vedere, dar asemenea anunţuri precum cel făcut de preşedintele USR nu ajută în fomarea cât mai rapidă a acestei coaliţii. Nu se fac asemenea anunţuri, îmi cer scuze, prin presă, atunci când tu eşti în stadiul de constituire a unei coaliţii. Este binevenita orice fel de soluţie dar ea se discută mai întâi cu partenerii. Nu se da pe piaţă, după care aştepţi reacţiile, încercând să pari că vii cu o anumită soluţie pentru depăşirea acestui moment. Totuşi vorbim de preşedinţii celor trei partide, care sunt oameni maturi. Dacă ai o asemenea soluţie, ceri o întâlnire şi propui această soluţie în viitoarea coaliţie. Dacă aşa începe colaborarea, nu mergem spre consolidarea coaliţiei ci înspre o încredere mai puţină”, a afirmat Cseke Attila marţi la Digi 24, citat de News.ro.

  Liderul senatorilor UDMR a adăugat anunţul lui Dan Barna nu ajută şi prin urmare Uniunea nu vrea să comenteze această soluţie propusă de liderul USR. „UDMR nu a fost consultată cu privire la această propunere în niciun fel. Ne deranjează această propunere pentru că noi vrem să construim pentru patru ani această coaliţie. Dacă vrei să consolidezi încrederea, nu faci asemenea propuneri publice, ci le discuţi în interior. Această modalitate de a face politică va trebui cumva scoasă din ecuaţie  Este vorba de responsabilitatea tuturor. Acest anunţ nu ajută. Pare să fie o propunere de soluţie, dar acestea trebuie discutate în interiorul coaliţiei. Noi nu dorim să comentăm această soluţie în niciun fel. Am convenit în principiu să discutăm în interior, dar acesta înţelege nu a fost respectată”, a completat Cseke Attila. 


  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here