Recentul haos bancar va provoca un colaps economic? Până acum, oamenii par foarte blazați

Sursa: Pixabay

Cât de repede se schimbă lucrurile. În urmă cu câteva săptămâni, analiștii erau convinși că economia mondială merge înainte. Acum se tem de o recesiune profundă cauzată de consecințele prăbușirii Silicon Valley Bank (SVB) și de salvarea Credit Suisse. „De la nicio aterizare la o aterizare dură”, după cum a scris Torsten Slok, economist la Apollo Global Management, un manager de active. Analiștii de la JPMorgan Chase – mai buni la economie decât la metafore, sperăm – spun că „o aterizare ușoară pare acum puțin probabilă, cu avionul în picaj (lipsa de încredere a pieței) și motoarele pe cale să se oprească (împrumuturile bancare)”, scrie The Economist.

<< Dovezile de dinaintea haosului bancar recent sugerau că PIB-ul global creștea cu o rată anualizată de aproximativ 3%. În țările bogate, piețele forței de muncă erau în flăcări. Până în prezent, există puține dovezi ale unei schimbări în datele „în timp real” în direcția unei creșteri mai lente. Un „indicator de activitate curentă” produs de banca Goldman Sachs, derivat dintr-o varietate de măsuri de înaltă frecvență, pare stabil. Indicii directorilor de achiziții au arătat o ușoară îmbunătățire în martie. Măsurătorile săptămânale ale PIB-ului produse de OCDE, un club al țărilor bogate, se mențin. UBS, o altă bancă, urmărește creșterea globală a PIB-ului așa cum este estimată de piețele financiare (în prețurile petrolului și ale acțiunilor ciclice, de exemplu). Aceasta indică în prezent o creștere de 3,4%, față de 3,7% înainte de prăbușirea SVB.

Este încă devreme. S-ar putea ca durerea să fie pe drum. Și, așa cum au ilustrat analiștii de la JPMorgan cu metafora lor, economiștii au două îngrijorări. Prima este incertitudinea. Dacă oamenii se tem de o criză bancară și de vătămarea economică care o va însoți, ei ar putea reduce consumul și investițiile. A doua se referă la credite. Instituțiile financiare, temându-se de pierderi, ar putea să se retragă din creditare, lipsind firmele de capitalul atât de necesar. Din fericire, însă, există motive să credem că recentele turbulențe bancare vor avea un impact mai mic decât se tem mulți.

Luați în primul rând incertitudinea. Cercetările publicate de FMI în 2013 arată că salturile de incertitudine – care au fost provocate de lucruri precum invazia americană în Irak și colapsul băncilor – pot reduce creșterea anuală a PIB cu până la 0,5 puncte procentuale, în mare parte din cauza faptului că firmele întârzie investițiile. Dacă o astfel de lovitură s-ar materializa, creșterea globală ar scădea de la 3% la poate 2,5%.

Cu toate acestea, dacă turbulențele nu vor continua, este puțin probabil ca impactul să fie atât de semnificativ – deoarece prăbușirile băncilor au creat o impresie surprinzător de mică asupra oamenilor. Un sondaj realizat de institutul de sondare Ipsos a constatat că, de la începutul și până la jumătatea lunii martie, încrederea consumatorilor americani a crescut, chiar și în timp ce start-up-urile din Silicon Valley se temeau că banii lor vor dispărea. Un „indice al incertitudinii” derivat din analiza ziarelor de către Nick Bloom de la Universitatea Stanford și colegii săi, a crescut puțin când a început agitația, dar se află din nou în derivă. Sentimentul mediului de afaceri german a continuat să se îmbunătățească în mod neașteptat în martie. Căutările pe Google la nivel mondial pentru termeni legați de „criza bancară” au crescut la începutul lunii martie, dar au scăzut din nou. Este greu de spus de ce oamenii sunt atât de blazați. Poate că, după ultimii ani de pestilență și război, ruinele din industria bancară par a fi floare la ureche. Sau poate că oamenii cred că guvernele vor interveni pentru a-i proteja.

Mulți economiști își fac mai multe griji cu privire la cea de-a doua problemă: creditul. Dacă firmele nu pot face rost de finanțare, ele nu se pot dezvolta atât de ușor. La 22 martie, Jerome Powell, președintele Rezervei Federale, a făcut referire la un „corpus foarte mare de literatură” atunci când a fost întrebat despre legătura dintre înăsprirea condițiilor de creditare și activitatea economică. În anii care au urmat crizei financiare mondiale din 2007-2009, piețele de creditare slăbite au frânat atât redresarea economică pe termen scurt, cât și creșterea productivității pe termen lung.

După prăbușirea SVB, piețele de capital au înghețat practic. În perioada 11-19 martie, corporațiile americane nu au emis nicio obligațiune nouă cu grad de investiție, după ce în ianuarie și februarie au emis o medie zilnică de 5 miliarde de dolari. Acest lucru a provocat consternare. Dar mai puțini au observat că, de atunci, piața și-a revenit. În ultimele zile, Brown-Forman, care produce, printre altele, whisky-ul Jack Daniel’s, și NiSource, o mare firmă de utilități, a strâns sume mari de bani pe piețele datoriilor. Deși spread-urile la obligațiunile corporative au crescut puțin după prăbușirea SVB, acestea au scăzut însă în ultimele zile. Este posibil ca societățile să fi amânat pentru scurt timp emiterea de noi datorii pentru a verifica dacă nu mai există probleme. Pare probabil ca luna martie 2023 să se dovedească a fi o lună destul de medie pentru emisiunile de obligațiuni corporative.

Daunele aduse sistemului bancar se vor dovedi aproape sigur mai importante. De la începutul lunii martie, prețurile acțiunilor băncilor globale s-au prăbușit cu o șesime. Dovezile academice sugerează că scăderea prețurilor acțiunilor tinde să afecteze creșterea împrumuturilor. De asemenea, băncile ar putea reduce creditarea în cazul în care observă ieșiri de depozite sau dacă trebuie să atragă capital deoarece investitorii se îndoiesc de siguranța lor. Într-adevăr, băncile din lumea bogată par să înăsprească deja standardele. Potrivit unui nou document elaborat de Goldman Sachs, impactul asupra împrumuturilor bancare implică o scădere a creșterii de aproximativ 0,4 puncte procentuale atât în America, cât și în zona euro. Este posibil ca turbulențele să fi afectat mai puternic băncile americane, dar economia zonei euro este mai dependentă de împrumuturile bancare. Acest lucru ar putea reduce și mai mult creșterea globală, de la 2,5% la ceva mai mult de 2%.

Deși recentele turbulențe bancare nu sunt deloc o veste bună, este puțin probabil ca acestea să împingă economia mondială în prăpastie. Este adevărat, lucrurile s-ar putea deteriora. Descoperirea unei alte bănci putrede ar putea provoca o spirală descendentă. Băncile vor avea nevoie de timp pentru a-și reface bilanțurile și pentru a începe să acorde împrumuturi. Majorarea ratelor dobânzilor va continua să împiedice creșterea până când bancherii centrali vor judeca că și-au făcut treaba.

Dar există și forțe care acționează în cealaltă direcție. Una dintre ele este revenirea Chinei. Economiștii se așteaptă ca cea de-a doua mare economie a lumii să fi crescut cu peste 7% în ritm anual în al doilea trimestru al anului. Între timp, blocajele din lanțul de aprovizionare au dispărut în mare parte, iar prețurile energiei au scăzut. Nu fiți surprinși dacă reziliența neobișnuită a economiei mondiale va continua.>>

Cazul Moskalev: Prigojin, nou act de sfidare a politicii lui Putin. Ce urmărește șeful mercenarilor și cum a evoluat relația lui cu armata și liderul de la Kremlin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here