Cazul Moskalev: Prigojin, nou act de sfidare a politicii oficiale. Ce urmărește șeful mercenarilor și cum a evoluat relația lui cu armata și Putin

Sursa: Kommersant

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a trimis o scrisoare procurorului din regiunea Tula, în care îi ia apărararea lui Alexei Moskalev, bărbatul a cărui fetiță de 12 ani a ajuns la orfelinat din cauza unui desen anti-război, iar el însuși a fost condamnat la închisoare.

„Considerăm că sentința pronunțată lui Alexei Moskalev este nedreaptă, mai ales având în vedere faptul că fiica lui, Mașa, va fi forțată să crească într-un orfelinat. Vă rugăm să verificați legalitatea acestui verdict, precum și să permiteți avocaților Ligii Veteranilor Conflictelor și Războaielor Locale să se ocupe de acest caz”, se arată în scrisoarea adresată de Prigojin, citată de Novaia Gazeta.Europa.

Sursa: Novaia Gazeta.Europa

Scrisoarea poartă antetul organizație „Liga pentru Protecția Intereselor Veteranilor din Războaiele Locale și Conflictele Militare”, fiind semnată și de șeful acesteia, Alexandr Troșin.

Deși cinic și fățarnic, având în vedere că Prigojin se numără printre cele mai agresive figuri ale puterii de la Moscova cu disidența anti-război, acest gest al șefului Wagner marchează un nou punct de cotitură privind raporturile sale cu Kremlinul.

Totodată, scrisoarea adrestă procurorului de la Tula, în cazul Moskalev, vine la doar câteva zile după un interviu-bombă. Acolo Prigojin a desființat teza lui Putin privind războiul, contestând existența naziștilor în Ucraina și spunând că Rusia nu luptă cu NATO.

Dar cum a evoluat relația lui Prigojin cu Putin?

Evgheni Prigojin este un om de afaceri rus controversat care a devenit cunoscut ca fiind un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Relația lor a evoluat într-un mod interesant după Războiul din Ucraina.

În timpul Războiului din Ucraina, Prigojin a ajutat la organizarea și finanțarea unei miliții pro-rusești în regiunea Donbas din estul Ucrainei. În 2014, el a fost inclus pe lista sancțiunilor UE pentru sprijinirea separatismului din Ucraina. Acest lucru a dus la o deteriorare a relației sale cu Putin, deoarece liderul rus a vrut să evite o escaladare a conflictului cu Occidentul.

Cu toate acestea, relația dintre cei doi s-a îmbunătățit în 2015, când Prigojin a început să se implice în Siria, ajutând la organizarea unui grup de mercenari cunoscut sub numele de „Wagner Group”. Putin a văzut aceasta ca o oportunitate de a-și extinde influența în Orientul Mijlociu, iar Prigojin a primit mai multă libertate pentru a-și promova afacerile în țară.

În 2017, Prigojin a fost din nou sancționat de UE pentru finanțarea unor operațiuni de dezinformare și influențare a alegerilor în Europa. Deși Putin nu a criticat public sancțiunile, Prigojin a primit în continuare susținerea Kremlinului pentru proiectele sale.

Relația lor a ajuns la un punct critic în 2018, când Prigojin a fost acuzat de implicare într-un atac cibernetic asupra unor servere electorale din SUA în timpul alegerilor prezidențiale din 2016. Putin a negat orice implicare a Rusiei în aceste atacuri, dar a evitat să-l protejeze public pe Prigojin, lăsându-l să se apere singur.

În prezent, relația dintre cei doi este incertă. Prigojin continuă să se implice în afaceri în Rusia și să își promoveze interesele în Orientul Mijlociu, dar fără sprijinul oficial al Kremlinului. Putin rămâne precaut în ceea ce privește relația sa cu Prigojin, dat fiind că acesta din urmă poate fi văzut ca un risc pentru imaginea Rusiei la nivel internațional.

În contextul luptelor de la Bahmut din 2022, Evgheni Prigojin a dat publicității o serie de atacuri la adresa șefilor armatei ruse, acuzându-i de incompetență și slăbiciune în fața forțelor ucrainene. Acest lucru a stârnit o reacție puternică din partea oficialilor ruși și a dus la îngrijorări că Prigojin ar putea încerca să destabilizeze guvernul rus.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Prigojin a declarat că comandanții armatei ruse trebuie să fie înlocuiți cu oameni mai capabili și mai hotărâți pentru a putea învinge armata ucraineană. El a sugerat că acești șefi militari au făcut greșeli tactice și strategice care au permis armatei ucrainene să avanseze în regiunea Donbas.

În ultima vreme, aceste atacuri la adresa liderilor militari ruși nu sunt neobișnuite pentru Prigojin. În trecut, el a criticat deschis conducerea militară a Rusiei pentru ceea ce el consideră a fi slăbiciune și indecizie în fața problemelor de securitate. Cu toate acestea, atacurile sale din timpul luptelor de la Bahmut au fost deosebit de virulente și au ridicat semne de întrebare cu privire la motivele sale.

Unii analiști cred că Prigojin ar putea încerca să își crească influența în cadrul guvernului rus și să-și promoveze propria agendă prin intermediul unor astfel de atacuri. Alții consideră că el ar putea fi interesat să destabilizeze situația politică și militară din Rusia pentru a obține mai multă putere și influență. Indiferent de motivele sale, atacurile lui Prigojin la adresa șefilor militari ruși continuă să genereze îngrijorare și speculații cu privire la viitorul Rusiei.

Cum ar putea arăta ofensiva de primăvară a Ucrainei. Opiniile experților

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here