Regele Suediei își lasă cinci nepoți fără calitatea de „Alteță Regală”

Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei a decis să reducă dimensiunea Casei Regale. Este vorba de acei membrii ai Familiei Regale care ar putea să îndeplinească îndatoriri de stat

Astfel, copiii Principelui Carl Philip și ai Principesei Sofia (singurul băiat al cuplului regal suedez), dar și copiii Principesei Madeleine și a lui Christopher O’Neill (fata cea mică) nu vor mai fi membri ai Casei Regale, își pierd dreptul de a folosi apelativul de „alteță regală” și nu vor trebui să îndeplinească îndatoriri oficiale, a transmis Casa Regală printr-un comunicat.

Vor fi afectați principii Alexander (3 ani) și Gabriel (2 ani și o lună), fiii Principelui Carl Philip, dar și principesa Leonore (5 ani), principele Nicolas (4 ani) și principesa Adriene (1 an și 7 luni), copiii Principesei Madeleine. Aceștia vor rămâne cu titlurile de duce, respectiv ducesă, primite de la bunicul lor. De asemenea, vor rămâne membrii ai Familiei Regale.

Singurii care rămân cu îndatoriri de reprezentare internă și internațională a Suediei rămân Regele Carl XVI-lea Gustaf, Regina Silvia, Principesa-Moștenitoare Victoria și soțul acesteia, Principele Daniel.

Carl XVI-lea Gustaf, monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria Suediei

Copiii cuplului princiar, Principesa Estelle, a doua în linia de succesiune după mama ei, și principele Oscar, nu sunt afectați de de decizia luată în cazul verilor lor și vor rămâne în continuare „Altețe Regale”. Ceilalți copiii ai suveranilor vor îndeplini îndatoriri oficiale atunci când va fi nevoie.

Image may contain: 6 people, people smiling, people standing, suit, wedding and outdoor
De la stânga la dreapta: Principele Daniel, Principesa Estelle, Regina Silvia, Regele Carl XVI-lea Gustav, Principesa-Moștenitoare Victoria și Principele Oscar sursa: Casa Regală a Suediei

Suedia este o monarhie încă din antichitate, dar primii regi sunt mai mult legendari, deoarece despre ei s-au păstrat puține informații precise. Succesiunea precisă este cunoscută abia din ultimii 1000 de ani. Coroana rămâne o instituție foarte populară și de încredere în rândul suedezilor.

Actuala dinastie, Casa Bernadotte, a fost începută acum 201 ani de către francezul Jean-Baptiste Bernadotte, mareșal în armata lui Napoleon Bonaparte, ales drept succesor al regelui Karl al XIII-lea, care nu avea copiii. Potrivit unor relatări din epocă, francezul devenit Rege al Suediei avea tatuat textul „Moarte tuturor regilor”, făcut în perioada când a luptat în armata revoluționară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here