Regiment de aviație al flotei ruse, detașat în Crimeea. Cât armament există în peninsulă

Rusia a detaşat un regiment al aviaţiei navale din cadrul Flotei ruse a Nordului pentru o lună în Crimeea, în scopul efectuării de antrenamente.

Potrivit agenției RBK-Ukraina, care citează Ministerul Apărării din Rusia, personalul şi avioanele MiG-29 K, varianta navală de noua generaţie a celebrelor avioane de luptă ruseşti, au ajungs deja în peninsula anexată în 2014 de Rusia.

Rusia a transferat în primăvară noi trupe, avioane militare şi armament în Crimeea, suplimentându-și semnificativ capabilităţile în această zonă.

Imagini din satelit, realizate în perioada ianuarie 2018 – aprilie 2019 de compania Planet Labs şi oferite site-ului DefenseOne.com, arată cinci sisteme antiaeriene S-400, cinci sisteme S-300 şi avioane militare staţionate în patru locaţii. De asemenea, foste instalaţii militare sovietice au fost modernizate.

Zona A2/AD

Din 2014 și până  în prezent, personalul militar din Crimeea a crescut de la 12.500 – la 32.000. Până în 2025, Moscova vrea să ridice numărul până la 43.000. În paralel, Rusia a dezvoltat și o zonă anti-acces (A2/AD) în Marea Neagră care impune limite libertății de navigație pe acest segment maritim, se menționează într-un raport al think tank-ului Atlantic Council.

Zona A2/AD include o serie de componente balistice impresionante: sisteme de rachete Bal și Bastion – care pot atinge navele din strâmtorile Mării Negre, precum și ținte din porturile ucrainene, ale României, Bulgariei și Turciei.

Acestora li se adaugă bombardierele Tu22M3, dotate cu rachete de croazieră, care pot acoperi, ca arie de acțiune, întreaga Europă de Vest, precum și 3 fregate și 6 submarine înarmate cu rachete de croazieră Kalibr, având capacitatea de a acoperi părți din Asia Centrală și Orientul Mijlociu.

Războiul electronic

O parte integrantă a Zonei A2/AD este și elementul de război electronic. În Sevastopol, Rusia are un regiment radar, un complex de coastă Murmansk-BN, care, potrivit Kremlinului, poate monitoriza orice navă NATO din Marea Mediterană.

O altă amenințare potențială este cea nucleară. Până acum, nu există dovezi concrete privind existența capacităților nucleare în Crimeea, dar Rusia lucrează la modernizarea unității FEODOSIA-13, care a adăpostit bombe nucleare până în 1994. De asemenea, bombardierele Tu22M3 sunt prevăzute cu sarcină nucleară.

În apropiere de Crimeea, Kremlinul stochează armament nuclear în depozitele din Novorossiysk, cel mai mare port al Rusiei de la Marea Neagră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here